Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδότηση και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, και υπογραμμίζει την επιστροφή των επενδυτών στη χώρα μας.
«Η κόπωση προσαρμογής είναι πλέον προφανής και τα 'κοινωνικά μερίσματα' και το 'όχι νέα μέτρα' που υπόσχονται οι πολιτικοί ηγέτες υποδηλώνουν ότι η πολιτική δέσμευση στην (εφαρμοζόμενη) στρατηγική χρέους θα δοκιμαστεί σκληρά στο μέλλον» αναφέρει η έκθεση.
Εάν η νέα κυβέρνηση θέλει να αποφύγει νέες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ο μόνος τρόπος για να πετύχει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που απαιτούνται για τη μείωση του χρέους, είναι μία ριζική βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα, παρατηρεί το ΔΝΤ.
Στο επίκεντρο της νέας επιθεώρησης της τρόικας που αρχίζει τον Ιούλιο θα είναι η άρση των περιορισμών στις μαζικές απολύσεις, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας και να ευνοηθούν οι επενδύσεις.
«Είναι καθοριστικής σημασίας στο πλαίσιο της επόμενης επισκόπησης να εκλείψουν οι περιορισμοί στις μαζικές απολύσεις», αναφέρει το Ταμείο, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα υστερεί σε αυτό το πεδίο απέναντι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το ΔΝΤ διαπιστώνει άνοδο της φτώχειας (από 20% το 2009 σε 23% το 2012), επισημαίνει ότι η πολιτική στήριξη στο πρόγραμμα είναι εύθραυστη, καθώς η κυβέρνηση συνασπισμού έχει μειωμένη πλειοψηφία μόλις δύο εδρών στο κοινοβούλιο των 300 μελών.
Μέτρα και παρεμβάσεις:
* Να καλυφθεί δημοσιονομικό «κενό» 2 δισ. ευρώ για το 2015. Η εκτίμηση αυτή θα επανεξεταστεί το Φθινόπωρο κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Ως πρώτη λύση προβάλλει η επέκταση της έκτακτης εισφοράς έως το 2016, αλλιώς μέχρι τότε η «τρύπα» υπολογίζεται να φτάσει σε 3,7 δισ. ευρώ. Για να καλυφθεί το «κενό», στην επιστολή τους που συνοδεύει την έκθεση, ο πρωθυπουργός και οι κύριοι Στουρνάρας και Προβόπουλος συνυπογράφουν την δέσμευση της κυβέρνησης να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την επίτευξη των στόχων.
* Να καλυφθεί χρηματοδοτικό «κενό» 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το Χρέος θα φτάσει στο 127,7% του ΑΕΠ το 2020 και στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για να λήψη μέτρων από τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμες.
* Να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, με έλεγχο των δαπανών για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα στο δημόσιο.
* Να προχωρήσουν οι απολύσεις στο δημόσιο σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί
* Να αρθούν οι περιορισμοί στις ομαδικές απολύσεις και να εισαχθεί στην εθνική νομοθεσία ο θεσμός του lock out, δηλαδή το δικαίωμα των εργοδοτών στην ανταπεργία.
* Να εξεταστούν νέες παρεμβάσεις στους κατώτερους μισθούς
* Να εξεταστούν περικοπές όχι μόνο στις υψηλές συντάξεις αφού οι δαπάνες συνταξιοδότησης παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (17% υ ΑΕΠ).
* Να υπάρξουν πιο δραστικές παρεμβάσεις στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χωρίς «πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του».