Eurobank: Οι ευρωεκλογές δεν υπονόμευσαν την κυβερνητική σταθερότητα

Eurobank: Οι ευρωεκλογές δεν υπονόμευσαν την κυβερνητική σταθερότητα
Η Eurobank Equities δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει σε αυτή τη φάση η κυβερνητική σταθερότητα, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το 2012 και υπολείπεται 4% σε σχέση με τα ποσοστά της συγκυβέρνησης.


Σύμφωνα με τη σημερινή της ανάλυση για το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο σύμφωνα με την ίδια ήταν σε γενικές συγχρονισμένο με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Eurobank Equities το χαρακτηρίζει ως ένα πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το μερίδιό της συρρικνώθηκε κατά 6,9% σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2012 (29,7% το 2012).
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, απέτυχε να αξιοποιήσει πλήρως την κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς το ποσοστό του ήταν σε γενικές γραμμές αμετάβλητο έναντι του 2012 (26,89% το 2012).
Αυτό σίγουρα δεν ήταν ένα συντριπτικό μήνυμα που είχε ως στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι οι ευρωεκλογές συχνά θεωρούνται ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.
Παρά την νίκη του σε επίπεδο ευρωεκλογών, ο αντίκτυπος του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό επίπεδο είναι πιο περιορισμένος.
Οι υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κυριάρχησαν στις δημοτικές εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίζει 2 μόλις περιφέρειες από τις 13.
Η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν υπονομεύεται, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
Ωστόσο, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι εφ' εξής κάθε νομοθέτημα που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, όπως π.χ. ο προϋπολογισμός του 2015, ενδέχεται να είναι προβληματικό για την κυβέρνηση λόγω των νέων ισορροπιών που απορρέουν από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Όπως επισημαίνει, το επόμενο προφανές αίτιο που θα μπορούσε να επιφέρει πρόωρες εκλογές είναι η εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο του 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ