Fitch: Σταθερή η αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook

Fitch: Σταθερή η αξιολόγηση της Ελλάδας στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει διατήρηση της ισχυρής δημοσιονομικής πολιτικής το 2025 και το 2026.

Ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση investment grade ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, χωρίς να προβεί σε αλλαγή.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει διατήρηση της ισχυρής δημοσιονομικής πολιτικής το 2025 και το 2026.

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει μια ισχυρή δημοσιονομική θέση μετά την πανδημία και τα ενεργειακά σοκ, με δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται γύρω στο 1% του ΑΕΠ φέτος. Αυτό είναι ευνοϊκότερο από το τρέχον μέσο έλλειμμα των χωρών με αξιολογηση BBB της τάξεως του 2,6% και χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ στο 3,1%. Τα έσοδα ενισχύονται με τη βελτίωση της είσπραξης φόρων, ενώ οι δαπάνες βρίσκονται υπό αυστηρό έλεγχο. Προβλέπουμε ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει πάνω από το 2% του ΑΕΠ τουλάχιστον έως το 2026», εκτιμά η Fitch.

Η Fitch προβλέπει επίσης αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,4% το επόμενο έτος, σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2024 και του 2023. Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από τη σταθερή επιτάχυνση των επενδύσεων και τη μέτρια αύξηση της κατανάλωσης, χάρη στις αυξήσεις των πραγματικών μισθών και την περαιτέρω πτώση της ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 9,3% τον Σεπτέμβριο του 2024, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ ο πληθωρισμός σταθεροποιήθηκε γύρω στο 3% τους τελευταίους μήνες, τονίζει ο οίκος.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει υποστηρίξει επενδύσεις, με την Ελλάδα να επιτυγχάνει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης της συνιστώσας των επιχορηγήσεων μεταξύ των μελών της ΕΕ. Η Fitch αναμένει επίσης ορισμένες θετικές επιπτώσεις από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στις ιδιωτικές επενδύσεις και την κατανάλωση.

Ωστόσο, παρά τις πρόσφατες σταθερές επιδόσεις στο αναπτυξιακό πεδίο, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει διαρκή σημάδια από τις κρίσεις χρέους της: ο δείκτης επενδύσεων προς ΑΕΠ στο 15,6% εξακολουθεί να είναι χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ και το επίπεδο του ΑΕΠ είναι σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2007. Ο οίκος αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει σε σταθερή πορεία της τάξης του 2% μεσοπρόθεσμα, πάνω από τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 6,3% του ΑΕΠ το 2023, σημαντικά υψηλότερο από το διάμεσο «BBB» του 0,3%. Μειώθηκε το 2023 από 10,3% του ΑΕΠ το 2022, λόγω χαμηλότερων τιμών στα βασικά εμπορεύματα, αλλά η βελτιωτική τάση δεν συνεχίστηκε το α’ εξάμηνο του 2024. Τα έσοδα από τον τουρισμό επιβραδύνθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής, αντανακλώντας πιθανώς τη συνολική αδυναμία της ευρωπαϊκής ζήτησης.

Αναφορικά με τις τράπεζες, η Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά μία βαθμίδα το Σεπτέμβριο, με θετικές προοπτικές. Αυτό αντανακλά τις προσδοκίες για περαιτέρω βελτιώσεις στο λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας και στο πιστωτικό προφίλ των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν υψηλή ρευστότητα και ισχυρή κερδοφορία, υποστηριζόμενες από υψηλότερα επιτόκια, την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης και την εκκαθάριση των ισολογισμών.

Σημειώνεται ότι ο S&P ήταν ο πρώτος από τους κορυφαίους οίκους αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην χώρα μας, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η Fitch. Είχαν προηγηθεί Scope και DBRS.

Η S&P αναβάθμισε περαιτέρω το outlook της αξιολόγησης σε θετικό από σταθερό στις 19 Απριλίου. Η αξιολόγηση της Moody’s παραμένει μία βαθμίδα κάτω από το investment grade, με τον οίκο να αναβαθμίζει το outlook σε θετικό στα μέσα Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ