ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,8% το 2026 στην Ελλάδα – Αναθεωρεί προς τα κάτω την παγκόσμια ανάπτυξη

Οι εντάσεις και η επιβράδυνση της ζήτησης επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές
Ανάπτυξη 2% για φέτος και 1,8% για το 2026 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της έκθεσης World Economic Outlook, όπου αναμένει επίσης επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,4% φέτος και στο 2,1% το 2026.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,5% του ΑΕΠ για το 2025 και στο 5,9% για το 2026, με την ανεργία στο 9,4% και 9% αντίστοιχα.
Εντείνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ τονίζει ότι μετά από πολλά παρατεταμένα και πρωτοφανή σοκ, έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί με σταθερούς μεν, αλλά υποτονικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πλέον, όμως, το τοπίο έχει αλλάξει, καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τις πολιτικές προτεραιότητες και οι αβεβαιότητες έχουν εκτιναχθεί σε νέα υψηλά επίπεδα.
Ετσι, οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη αναθεωρούνται σημαντικά προς τα κάτω σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του Ιανουαρίου, αντανακλώντας τους πραγματικούς δασμολογικούς συντελεστές σε επίπεδα πρωτοφανή εδώ και έναν αιώνα και ένα εξαιρετικά απρόβλεπτο περιβάλλον.
Ειδικότερα, προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη 2,8% από 3,3% που ανέμενε στην προηγούμενη έκθεση του Ιανουαρίου. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό απ’ ό,τι αναμενόταν τον Ιανουάριο.
Η πτώση στην πρόβλεψη επηρεάζεται από μία σειρά νέων δασμολογικών μέτρων που ανακοίνωσαν και εφάρμοσαν οι ΗΠΑ, στα οποία απάντησαν με αντίμετρα οι εμπορικοί τους εταίροι. Η σύγκρουση κορυφώθηκε στις 2 Απριλίου, με την επιβολή σχεδόν καθολικών δασμών από τις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τα πραγματικά επίπεδα δασμών σε τιμές που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα. Η απότομη αυτή εξέλιξη αποτελεί από μόνη της έναν ισχυρό αρνητικό κλυδωνισμό για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναφέρει το ΔΝΤ.
Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες το 2025 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μόλις στο 1,4%, καθώς η αυξανόμενη εμπορική αβεβαιότητα, οι εντάσεις και η επιβράδυνση της ζήτησης επηρεάζουν αρνητικά τις οικονομικές προοπτικές.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προβλεπόμενη επιβράδυνση είναι πιο έντονη. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% — ρυθμός κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος από την εκτίμηση του Ιανουαρίου — ως αποτέλεσμα της αυξημένης αβεβαιότητας στη χάραξη πολιτικής, της εμπορικής σύγκρουσης και της κόπωσης της ζήτησης.
Αντίστοιχα, η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8%, παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις.
Οι εντεινόμενοι κίνδυνοι κυριαρχούν στις προβλέψεις εν μέσω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων και των προσαρμογών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι αποκλίνουσες και ταχέως μεταβαλλόμενες θέσεις πολιτικής ή η επιδείνωση του κλίματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη πιο αυστηρές παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Η όξυνση του εμπορικού πολέμου και η αυξημένη αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική ενδέχεται να εμποδίσουν περαιτέρω τόσο τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, σημειώνει το ΔΝΤ.
Η μείωση της διεθνούς συνεργασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο προς μια πιο ανθεκτική παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, οι χώρες θα πρέπει να εργαστούν εποικοδομητικά για την προώθηση ενός σταθερού και προβλέψιμου εμπορικού περιβάλλοντος και τη διευκόλυνση της διεθνούς συνεργασίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα κενά πολιτικής και τις διαρθρωτικές ανισορροπίες στο εσωτερικό τους, τονίζει το ΔΝΤ.
Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής οικονομικής σταθερότητας. Για την τόνωση της ανάπτυξης και την ελάφρυνση των δημοσιονομικών πιέσεων, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πολιτικές που ενισχύουν τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό των ηλικιωμένων ατόμων και των γυναικών, σημειώνει το ΔΝΤ. Επιπλέον, η αύξηση της παραγωγικότητας μπορεί να προωθηθεί με την καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων και τον μετριασμό των αναντιστοιχιών δεξιοτήτων, καταλήγει.