Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 10ετές ομόλογο
Μέσα στο 2025, η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 5,29 δισ. ευρώ
Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετή τίτλο του ελληνικού δημοσίου, με το οποίο η Αθήνα πραγματοποιεί την πρώτη της έξοδο στις αγορές για το 2025. Το guidance για το κουπόνι διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης πάνω από το mid-swap, δηλαδή περίπου στο 3,65%
Ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε το συγκεκριμένο timing για να αποφύγει τυχόν αναταράξεις στις αγορές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι δηλώσεις του Donald Trump για δασμούς ή άλλες πολιτικές, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο έδωσε εντολή στις BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Εθνική Τράπεζα και Societe Generale για την έκδοση του 10ετούς τίτλου με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2035.
Με αυτή την πρώτη έκδοση του 2025, η Αθήνα στοχεύει να αντλήσει 2,5 – 3 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δανεισμού για το σύνολο του 2025 ανέρχεται στα 8 δισ. ευρώ.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) στην ετήσια στρατηγική του για το 2025, το Ελληνικό Δημόσιο θα «σηκώσει» περίπου 8 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων.
Η σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων και η υπεραπόδοσή τους έναντι όλων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς οι αγορές σταθερού εισοδήματος σταδιακά τιμολογούν τη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, με την αναβάθμιση να λειτουργεί ως θετικός καταλύτης, είναι στοιχεία που παραμένουν σε ισχύ και το τρέχον έτος.
Σημειώνεται ότι το επόμενο «ραντεβού» της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης έχει κλειστεί για τις 14 Μαρτίου, με το review της «αυστηρής» Moody’s, και θα ακολουθήσει στις 18 Απριλίου η S&P και στις 16 Μαΐου η Fitch.
Μέσα στο 2025, η Ελλάδα πρόκειται να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή χρέους 5,29 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι από έντοκα γραμμάτια και δάνεια του επίσημου τομέα.
Οι συνολικές δανειακές ανάγκες της χώρας αναμένεται να φτάσουν τα 15,283 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο θα καταβάλει 5,54 δισ. ευρώ για χρεολύσια, 4,75 δισ. ευρώ για τόκους.