Στο 3,1% o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 1,7% στην Ευρωζώνη

Στο 3,1% o πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο - Στο 1,7% στην Ευρωζώνη

Συνεχίζεται η άνοδος των τροφίμων

Στο 3,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση της Eurostat. Στην πρώτη της εκτίμηση έκανε λόγο για 3,0%, ενώ τον Αύγουστο ήταν στο 3,2%.

Τον Σεπτέμβριο έγιναν πιο ισχυρές οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στη χώρα μας, καθώς σημείωσαν άνοδο 3,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον Αύγουστο είχαν αυξηθεί 2,2% και τον Ιούλιο 1,2% ετησίως.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήταν 1,7% τον Σεπτέμβριο, από 2,2% τον Αύγουστο. Έναν χρόνο πριν ήταν 4,3%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν 2,1%, από 2,4% τον Αύγουστο. Ένα χρόνο πριν ήταν 4,9%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (0,0%), τη Λιθουανία (0,4%), τη Σλοβενία και την Ιταλία (και οι δύο 0,7%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (4,8%), το Βέλγιο (4,3%) και την Πολωνία (4,2%). Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε δύο και αυξήθηκε σε πέντε.

Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα, στο 2,7% ετησίως από 2,8% έναν μήνα πριν.

Τον Σεπτέμβριο, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,47 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,12 π.μ.) και την ενέργεια (-0,60 π.μ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ