ΙΟΒΕ: Υποχώρησαν οικονομικό κλίμα και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τον Αύγουστο

ΙΟΒΕ: Υποχώρησαν οικονομικό κλίμα και καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τον Αύγουστο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στις 106,3 μονάδες, έναντι 106,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 111,5 μονάδων ένα έτος πριν, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία μηνός Σεπτεμβρίου του ΙΟΒΕ. Αιτία είναι η εξασθένιση του κλίματος λόγω της υποχώρησης σε Βιομηχανία, Υπηρεσίες και Κατασκευές, με το Λιανικό Εμπόριο να ενισχύεται.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Αύγουστο και διαμορφώθηκε στις -48,1 μονάδες (από -43,9 μον. τον προηγούμενο μήνα), σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-35,4 μονάδες).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον Αύγουστο στις 99,4 μονάδες (από 101,4 μον. ένα μήνα πριν), σε χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (106,4 μον.).

Κατά τη θερινή περίοδο, φαίνεται να παραμένουν οι θετικές προσδοκίες σε διάφορους κλάδους, με κάποια ωστόσο «διόρθωση» στην ανοδική πορεία των τελευταίων μηνών. Ενισχυμένο εμφανίζεται το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση. Οριακή μείωση για τον δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες.

Μικτές τάσεις καταγράφονται στους κλάδους της βιομηχανίας τον Ιούλιο. Ειδικότερα, σημειώθηκε άνοδος για τη Μεταποίηση (9,9%) και το Ηλεκτρικό Ρεύμα (14,5%), αλλά υποχώρηση στα Ορυχεία-Λατομεία (1,9%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, ενίσχυση σημειώθηκε στα Βασικά Μέταλλα
(14,7%), τα Τρόφιμα (14%) αλλά μείωση για τα Φαρμακευτικά προϊόντα (-4,1%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ