Δεν θα γίνουν αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας για το 2025 - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Δεν θα γίνουν αποδεκτές αυξήσεις 15% στα ασφάλιστρα Υγείας για το 2025 - Τέλος ο δείκτης ΙΟΒΕ

Έρχεται νέος νόμος  

Την κατάργηση του δείκτη υγείας του ΙΟΒΕ με τον οποίο ετησίως αυξάνονται τα συμβόλαια που αφορούν τη δια βίου ασφάλιση, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώτας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιλένας Αποστολάκη.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αποκλιμάκωση των τιμών σε όλα τα βάσικά είδη ανάγκης, τρόφιμα και βασικές υπηρεσίες όπως και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών. Μας ενδιαφέρει ακόμη ο υγιής ανταγωνισμός, ξεκαθάρισε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Θεοδωρικάκος.

Το μείζον θεμα είναι ότι πρέπει να στηριχτεί πρωτίστως το δημόσιο σύστημα υγείας, τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης. Ταυτόχρονα υπάρχουν περί τα 900.000 πολίτες που έχουν ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και απο αυτά 255.000 συμβόλαια είναι δια βίου για υπηρεσίες υγείας που έχουν σημαντικές αυξήσεις. Το 2011 τα συμβόλαια αυτά ήταν 750.000. Αυτή η πολύ μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως ότι τα χρόνια της πολύ μεγάλης κρίσης οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις εισοδημάτων και οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, για να αναφέρει ότι έτσι δημιουργήθηκε ο δείκτης του ΙΟΒΕ.

Τίθεται λοιπόν, ζήτημα επαναξιολόγησης του δείκτη του ΙΟΒΕ.

Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων και την προστασία των καταναλωτών.

Από 1/1/2026 ο νέος δείκτης του ΙΟΒΕ

Θεσπίζεται ο νέος δείκτης, που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς σε αντικατάσταση αυτού που καταρτίζει σήμερα το ΙΟΒΕ. Ο δείκτης θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2026. Ακόμη, έρχονται ρυθμίσεις για τη διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών και τη διαρκή ενημέρωση των καταναλωτών ώστε να μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις που πρέπει.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη φετινή χρονιά ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6% που προωθούνται με βάση τον δείκτη του ΙΟΒΕ. «Καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό», είπε.

Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών αλλά και οι καταναλωτές. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν και να είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι αυξήσεις δεν γίνονται αποδεκτές. Περιμένουμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει προσαρμογή, συμπλήρωσε. Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει (όπως στην περίπτωση των τραπεζών) ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει, χωρίς, όμως να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Απαντώντας εκ νέου στη Μιλένα Αποστολάκη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος διευκρίνισε ότι ο νέος δείκτης θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ. Είπε επίσης ότι θα απευθυνθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να γίνουν έλεγχοι θα καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας.

«Η κυβέρνηση μένει σταθερή στη μείωση του κόστους διαβίωσης και στη στήριξη όλων των πολιτών», τόνισε.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Κώστα Χατζηδάκη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσου και της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Μαίρη Σάρπ.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να αλλάξει ο δείκτης τον οποίο επικαλούνται οι ασφαλιστικές εταιρείες για να επιβάλουν τις μεγάλες αυξήσεις στα ιδιωτικά ασφάλιστρα Υγείας επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους ασφαλισμένους και εξαναγκάζοντας πολλούς από αυτούς να προχωρήσουν στην ακύρωσή τους. Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει το ύψος των αποζημιώσεων που δηλώνουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές ότι κατέβαλαν με βάση τις δαπάνες τους στα νοσοκομεία. Ωστόσο θεωρείται ότι δεν είναι αξιόπιστος και υπερεκτιμά το πραγματικό κόστος για την κάλυψη των ασφαλισμένων.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης έρχεται μετά από θύελλα αντιδράσεων για το συγκεκριμένο θέμα απο καταναλωτικές οργανώσεις και επαγγελματικούς φορείς που έκαναν λόγο για αδικαιολόγητες αυξήσεις από τις ασφαλιστικές και για μονοπωλιακές συνθήκες στο χώρο της υγείας που οδηγούν σε υπέρμετρες επιβαρύνεις των ασφαλισμένων.

Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος. «Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα και για το 2025 όπως και άλλες παρεμβάσεις που κάναμε όπως αυτές στον τραπεζικό κλάδο. Θα είναι συγκεκριμένες, θα έχουν στόχο να βελτιώσουν τον ανταγωνισμό χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών. Όποιος μιλάει για πλαφόν θέτει την ελληνική αγορά εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι την κυβερνητική παρέμβαση για το ζήτημα των τιμών στα ασφάλιστρα υγείας προανήγγειλε χθες και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, στο Action24, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ο οποίος έθεσε, για ακόμη μία φορά, το θέμα των αυξήσεων των τιμών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων υγείας.Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε:

«Προφανώς το ζήτημα μας απασχολεί πάρα πολύ, συλλογικά ως κυβέρνηση. Προφανώς υπάρχουν πολύ υψηλές αυξήσεις στις τιμές στα ασφάλιστρα που πληρώνουμε τους τελευταίους μήνες και προφανώς θα πρέπει και θα το κάνουμε, θα επεξεργαστούμε και επεξεργαζόμαστε ήδη ένα σχέδιο προκειμένου να το παρουσιάσουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή προκειμένου να ρυθμίσουμε και να παρέμβουμε με έναν τρόπο δίκαιο στο κομμάτι αυτό».

Ακόμη, για τη διαρκή αύξηση του κόστους των υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση των ασφαλίστρων υγείας έκανε λόγο και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), με ανακοίνωση της.

Στην ανακοίνωσή της προ ημερών ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας. Τις πληρώνουν. Πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης, που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς), μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν. Άρα, η δημόσια συζήτηση, η οποία εξαντλείται στις ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με την Πολιτεία, την Εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στο σημαντικό αυτό θέμα το οποίο επηρεάζει τους ασφαλισμένους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ