Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% – Μικρότερη του αναμενόμενου

Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% – Μικρότερη του αναμενόμενου

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – τον οποίο οι αξιωματούχοι της BOE παρακολουθούν στενά για ενδείξεις εγχώριων πιέσεων στις τιμές – υποχώρησε στο 5,2% από 5,7%

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία αυξήθηκε για πρώτη φορά φέτος, αλλά παρέμεινε κάτω από το επίπεδο που ανέμεναν οι οικονομολόγοι και η Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας την υπόθεση για περαιτέρω χαλάρωση των επιτοκίων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,2% τον Ιούλιο μετά από αύξηση 2% σε καθέναν από τους δύο προηγούμενους μήνες, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μέτρηση 2,3% και η BOE προέβλεπε 2,4%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – τον οποίο οι αξιωματούχοι της BOE παρακολουθούν στενά για ενδείξεις εγχώριων πιέσεων στις τιμές – υποχώρησε στο 5,2% από 5,7%, τη χαμηλότερη μέτρηση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια και κάτω από το 5,6% που προέβλεπε η BOE.

Βρετανία: Αύξηση του πληθωρισμού στο 2,2% – Μικρότερη του αναμενόμενου-1

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από ανάμεικτα οικονομικά δεδομένα για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία οι επενδυτές παρακολουθούν για ενδείξεις σχετικά με το πότε η BOE θα μπορούσε να μειώσει ξανά το κόστος δανεισμού. Οι traders στοιχηματίζουν σε τουλάχιστον μία ακόμη μείωση φέτος, αλλά οι χαμηλότερες πιέσεις στις τιμές μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για περισσότερες μειώσεις.

Ο διοικητής Andrew Bailey έχει προειδοποιήσει κατά της μείωσης του κόστους δανεισμού «υπερβολικά πολύ ή πολύ γρήγορα», κάνοντας τιας αγορές να στοιχηματίσει ότι η επόμενη κίνηση θα καθυστερήσει μέχρι τον Νοέμβριο. Οι επενδυτές βλέπουν μόλις 30% πιθανότητα να υπάρξει μια back-to-back μείωση στην επόμενη συνεδρίαση στις 19 Σεπτεμβρίου.

Παρότι ο γενικός πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο πέτυχε τον στόχο της BOE για 2% τον Μάιο και τον Ιούνιο, η BOE αναμένει ότι θα επιταχυνθεί σε σχεδόν 3% αργότερα φέτος, προτού επιβραδύνει και πάλι το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ