Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο - Στο 2,6% στην ευρωζώνη

Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο - Στο 2,6% στην ευρωζώνη

Pρόκειται για τον όγδοο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. και τον έβδομο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

 

Σημαντικά υποχώρησε ο γενικός δείκτης πληθωρισμού στη χώρα τον Μάιο, όπως επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, διαμορφώθηκε στο 2,4% στην Ελλάδα -με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία να αναθεωρεί οριακά προς τα επάνω την αρχική εκτίμηση για 2,3%- έναντι 3,2% τον Απρίλιο.

Έτσι, πρόκειται για τον όγδοο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. και τον έβδομο χαμηλότερο στην Ευρωζώνη.

Eurostat: Σε χαμηλό σχεδόν τριών ετών φρέναρε ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα-1

Μεγάλη αποκλιμάκωση καταγράφηκε όμως και στο πεδίο των τροφίμων. Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών επιβραδύνθηκε σημαντικά στο 2,6%, ενώ λαμβάνοντας υπ’ όψιν μόνο τα τρόφιμα υποχώρησε στο 2,5%.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έπειτα από πολλούς μήνες σταματά τον Μάιο να καταγράφει έναν από τους υψηλότερους πληθωριστικούς ρυθμούς στην Ευρώπη στα τρόφιμα. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο εμφάνιζε τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην Ε.Ε., ακολουθώντας μόνο τη Μάλτα. Τώρα, βρίσκεται χαμηλότερα από τη Μάλτα (4,8%), την Ισπανία (4,4%), την Πορτογαλία (3,4%), την Αυστρία (3,1%), την Κροατία (2,9%) και στα ίδια επίπεδα με την Ιρλανδία (επίσης 2,6%).

Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα είχε ανέλθει στο 5,4% τον Απρίλιο, ενώ τους προηγούμενους μήνες διαμορφωνόταν σε δυσθεώρητα επίπεδα, με κορύφωση στο 15,4% τον Δεκέμβριο του 2022. Έκτοτε εμφάνισε διακυμάνσεις, αλλά από τον περασμένο Οκτώβριο ακολουθεί πτωτική πορεία.

Τελικά, πρόκειται για το χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων που έχει καταγραφεί στη χώρα από τον Ιούλιο του 2021, όταν είχε διαμορφωθεί στο 2,1%, σύμφωνα με τη Eurostat. Σημειώνεται πως η ΕΛΣΤΑΤ έχει υπολογίσει στις πρώτες εκτιμήσεις τον πληθωρισμό τροφίμων στο 3,1% τον Μάιο.

Οι δείκτες στην Ευρώπη

Η Eurostat επιβεβαίωσε πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Μάιο, καταγράφοντας ήπια άνοδο από το 2,4% του Απριλίου. Στη Ε.Ε. ανήλθε στο 2,7% από 2,6% τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό τροφίμων, στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2% τον Μάιο από 2,2% τον Απρίλιο και στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Μάιο από 1,9% τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ