Bloomberg: Η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ

Bloomberg: Η Ελλάδα προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ

Τον Σεπτέμβρη η αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα

Η πρόωρη αποπληρωμή αντιστοιχεί σε δόσεις τριών ετών και αποτελεί την τρίτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε επίσπευση της αποπληρωμής του πακέτου δανείων που έλαβε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.

«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι, δήλωσε. «Όσον αφορά τις συναλλαγές στην αγορά, μάλλον ξεπέρασαν τις προσδοκίες». Η κίνηση αυτή, η οποία καλύπτει αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028, αποτελεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας, σημειώνει το Bloomberg. Παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο ανάπτυξης για το 2024 στο 2,5% από την προηγούμενη εκτίμηση για 2,9%, η χώρα σημειώνει επιδόσεις πολύ υψηλότερες από τις μέσες προβλέψεις ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτει.

Υπό τον Μητσοτάκη, συνεχίζει, ο οποίος κέρδισε μια νέα θητεία πέρυσι, η Ελλάδα απέκτησε ξανά την επενδυτική βαθμίδα, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά του. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, αν και αναμένεται να μειωθεί στο 152,7% του ΑΕΠ φέτος από το υψηλό του 207% το 2020. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν. Το καθαρό χρέος της χώρας μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους το 2023, όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ και «νομίζω ότι πιθανότατα θα μειωθεί και φέτος», είπε.

Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το ταμειακό «μαξιλάρι» της χώρας, το οποίο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους ως δίχτυ ασφαλείας. Τώρα που η εποχή των μνημονίων έχει τελειώσει, η Αθήνα έχει πρόσβαση στις αγορές χρέους και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει 5 δισ. ευρώ από αυτά τα κεφάλαια για να προβεί στην πρόωρη αποπληρωμή.

Τον Σεπτέμβρη η αποεπένδυση από την Εθνική Τράπεζα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως το Δημόσιο ετοιμάζεται να πουλήσει το σύνολο ή μέρος της εναπομένουσας συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Το κράτος εξακολουθεί να κατέχει το 18% της Εθνικής Τράπεζας και «θα κάνουμε κάτι το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

O πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν «άμεσα σχέδια» για οποιαδήποτε περαιτέρω πώληση μεριδίου της Helleniq Energy, μετά την πώληση του 11% από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Όμιλο Λάτση. Αναφορικά με τη ΔΕΗ ξεκαθάρισε πως το κράτος θα διατηρήσει το μερίδιο 34% που κατέχει. «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ