Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα - Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα - Στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Τα στοιχεία της Eurostat

Σημαντική μείωση στο 2,3 % για τον πληθωρισμό τον Μάιο στην Ελλάδα από 3,2% τον Απρίλιο.

Στο 2,6% αυξήθηκε στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 2,4% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο)

Στο 2,8% αυξήθηκε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στη Γερμανία τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη γερμανική στατιστική υπηρεσία.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Τον Απρίλιο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 2,4%. Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,2% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,2% σε μηνιαία.

Ανέβασε ταχύτητα ο γαλλικός πληθωρισμός

Ο γαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε για πρώτη φορά φέτος – αντικατοπτρίζοντας τις τάσεις σε άλλες περιοχές της περιοχής, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να μειώσει τα επιτόκια. Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,7% σε σχέση με πέρυσι τον Μάιο, αφού παρέμειναν σταθερές στο 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή 31/5 η στατιστική υπηρεσία Insee. Η μέτρηση ξεπέρασε ελαφρώς τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 2,6% σε έρευνα του Bloomberg.

Η επιτάχυνση οφείλεται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά 5,8%, ενώ ο πληθωρισμός των υπηρεσιών που παρακολουθείται στενά επιβραδύνθηκε στο 2,7% από 3% τον Απρίλιο, δήλωσε η Insee.

Αφού η Γερμανία και η Ισπανία ανέφεραν παρόμοιες αυξήσεις, τα στοιχεία αργότερα την Παρασκευή για την ευρωζώνη των 20 χωρών αναμένεται επίσης να δείξουν μικρή επιτάχυνση στο 2,5%. Ενώ αυτό απομακρύνεται από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%, ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχιστεί αργότερα φέτος και οι αξιωματούχοι είναι πιθανό να προχωρήσουν στη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων που έχουν επισημάνει για τις 6 Ιουνίου, μεταδίδει το Bloomberg.

Η ταχύτερη αύξηση των τιμών μπορεί, ωστόσο, να κάνει πιο δύσκολες τις περαιτέρω κινήσεις. Οι επενδυτές τιμολογούν πλήρως δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, με μία στις τρεις πιθανότητες για μια τρίτη. Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι επιφυλακτικοί στο να δώσουν οδηγίες για την πορεία του κόστους δανεισμού, αν και ορισμένοι έχουν δηλώσει ότι η σκέψη τους είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με αυτή των αγορών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ