Ευρωζώνη: Αύξηση του επενδυτικού κλίματος για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο

Ευρωζώνη: Αύξηση του επενδυτικού κλίματος για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο

O δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 7,8 μονάδες τον Μάιο από 5,0 μονάδες τον Απρίλιο

Για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο βελτιώνεται τον Μάιο το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στην οποία, ωστόσο, επισημαίνεται ότι η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, τη Γερμανία, ήταν ισχνή.

Ο δείκτης της Sentix για την Ευρωζώνη αυξήθηκε στις -3,6 μονάδες τον Μάιο από -5,9 τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022, ξεπερνώντας επίσης την πρόβλεψη για -5,0 μονάδες σε έρευνα του Reuters μεταξύ αναλυτών.

«Η τάση κινείται επομένως προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και με μικρά βήματα», δήλωσε η Sentix. «Η κατάσταση των δεδομένων είναι ενθαρρυντική, καθώς η οικονομία φαίνεται να έχει απορροφήσει κάπως τις διάφορες επιβαρύνσεις των τελευταίων δύο ετών από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία».

Η Sentix δήλωσε ότι οι τιμές των προσδοκιών για τη Γερμανία δεν ήταν πλέον αρνητικές για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά ο δείκτης παρέμεινε πολύ αδύναμος στις -33,5 μονάδες.

«Η αδύναμη οικονομική δυναμική δεν είναι επομένως σε καμία περίπτωση “αυτοσυντηρούμενη”», ανέφερε. «Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι οι Γερμανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα συντρίψουν ξανά αυτό το ευαίσθητο δείγμα ελπίδας».

Για την Ευρωζώνη, ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 7,8 μονάδες τον Μάιο από 5,0 μονάδες τον Απρίλιο, στον όγδοο συνεχόμενο μήνα ανόδου και η υψηλότερη τιμή από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη αυξήθηκε επίσης σε -14,3 τον Μάιο από -16,3 τον Απρίλιο, στην έβδομη κατά σειρά μηνιαία αύξηση.

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.178 επενδυτές διεξήχθη μεταξύ 2 Μαΐου και 4 Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ