Τι προβλέπει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η JP Morgan - Έρχεται έκδοση δεκαετούς ομολόγου
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επαναλαμβάνει πως ο οίκος Moody’s θα προχωρήσει σε μεγάλη αναβάθμιση της χώρας μας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας
Στην πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την παράδοση των τελευταίων ετών να «κάνει ποδαρικό» στις αγορές με νέο κοινοπρακτικό δεκαετές, όπως το έκανε τα τελευταία τρία έτη (το 2020 προτίμησε την έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου), προχωρά η JP Morgan σε σημερινό της report.
Πιο αναλυτικά, η τράπεζα προβλέπει ότι η χώρα θα προχωρήσει σε έκδοση νέου δεκαετούς μέσω κοινοπραξίας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες και διατηρεί τις ήδη ανοιγμένες θέσεις αγοράς (long) στο ελληνικό δεκαετές έναντι της Ιταλίας με βάση τις συνεχιζόμενες ροές παθητικής ένταξης σε δείκτες κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, την προσδοκία αντιστροφής της πρόσφατης χαμηλότερης αποτίμησης μόλις ανακοινωθεί η κοινοπραξία του ομολόγου και επίσης ως πιθανή αντιστάθμιση κινδύνου.
«Η πρόσφατη φθηνότερη αποτίμηση του ελληνικού δεκαετούς θα αντιστραφεί μόλις ανακοινωθεί η νέα έκδοση και αναμένουμε ότι η συμφωνία θα έχει καλή απόδοση. Επιπρόσθετη στήριξη θα προέλθει μετά από πολλά χρόνια και από τις ροές των παθητικών διαχειριστών, δεδομένης της περίληψης των ελληνικών ομολόγων σε δείκτες για πρώτη φορά. Παρότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρέμειναν υπό πίεση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, πιθανότατα λόγω των πωλήσεων εν αναμονής της νέας έκδοσης, πιστεύουμε ότι σε ένα ευρύτερο σενάριο μείωσης του κινδύνου, η Ελλάδα πιθανότατα θα συμπεριφερθεί ως αγορά χαμηλού κινδύνου σε σχέση με την Ιταλία», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.
Ακόμη, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επαναλαμβάνει πως ο οίκος Moody’s θα προχωρήσει σε μεγάλη αναβάθμιση της χώρας μας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους. Την ίδιας στιγμή, οι πιθανότητες οι οίκοι των S&P, Fitch και DBRS να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία είναι στο 30%.
Tέλος, ο αμερικανικός οίκος επαναεπιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της για την εγχώρια οικονομία το 2024. Όπως και πριν βλέπει ανάπτυξη 2,3%, πληθωρισμό 2,8% και το ΑΕΠ στα 234 δισ. ευρώ. Η τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους ως προς το ΑΕΠ θα μειωθεί περαιτέρω σε 152%, με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να μειώνεται σε 6,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τέλος, η χώρα θα σημειώσει έλλειμμα στον προϋπολογισμό της της τάξεως του 0,9%, με το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό να διαμορφώνεται στο 2,5%.