Ιρλανδική κεντρική τράπεζα: Η ΕΕ θα υιοθετήσει ευρύτερη προσέγγιση για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς

Ιρλανδική κεντρική τράπεζα: Η ΕΕ θα υιοθετήσει ευρύτερη προσέγγιση για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σκιαγραφούν τις επόμενες προτεραιότητές τους μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Ιούνιο και τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διορίζεται το φθινόπωρο

Η ιδιωτική χρηματοδότηση έχει να παίξει βασικό ρόλο στην εμβάθυνση της κεφαλαιαγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τόνωση των επενδύσεων, με τους υπουργούς Οικονομικών του μπλοκ να στρέφονται σε μέτρα «από τα κάτω προς τα πάνω» για ταχύτερη πρόοδο, δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Derville Rowland την Πέμπτη.

Το μπλοκ έχει εισαγάγει αρκετές μεταρρυθμίσεις «από πάνω προς τα κάτω» σε μια προσπάθεια να τονώσει την κεφαλαιαγορά του, αλλά η πρόοδος ήταν μέτρια και συνεχίζει να υστερεί στη Wall Street όσον αφορά το εύρος και το βάθος, και τις εισαγωγές εταιρειών.

Ο Rowland είπε ότι η ώθηση προς μια βαθύτερη κεφαλαιαγορά θα επικεντρωθεί επίσης σε μέτρα «από τα κάτω προς τα πάνω», όπως βήματα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο ή πρωτοβουλίες από συμμετέχοντες στην αγορά.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ σκιαγραφούν τις επόμενες προτεραιότητές τους μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον προσεχή Ιούνιο και τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διορίζεται το φθινόπωρο.

«Το Eurogroup στοχεύει να εντοπίσει τομείς πολιτικής συναίνεσης που θα προωθήσει η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ταυτόχρονα υιοθετεί μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω και διευκολύνει τις ανταλλαγές βέλτιστων πρακτικών», είπε ο Rowland.

Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων της κεφαλαιαγοράς της ΕΕ έχει γίνει πιο πιεστική μετά το Brexit, καθώς η Βρετανία διευκολύνει επίσης τους κανόνες της για να γίνει πιο ανταγωνιστική παγκοσμίως.

Οι εργασίες για το έργο της Ένωσης Κεφαλαιαγορών (CMU) της ΕΕ έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής στο να καταστήσει τις δημόσιες αγορές, όπως τα χρηματιστήρια, πιο ελκυστικές για τις εταιρείες προς εισαγωγή.

"Ενώ οι δημόσιες αγορές θα συνεχίσουν να είναι ο βασικός μοχλός της δραστηριότητας της CMU, η ιδιωτική χρηματοδότηση έχει να παίξει σημαντικό ρόλο", είπε ο Rowland, αναφέροντας τον άμεσο δανεισμό από επενδυτικά κεφάλαια σε εταιρείες ως εναλλακτική λύση σε τραπεζικό δάνειο.

Η δημόσια εισαγωγή μιας εταιρείας είναι ακριβή και γενικά δεν είναι διαθέσιμη επιλογή για μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, είπε.

Αξιωματούχος ενός σημαντικού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων δήλωσε ότι η ΕΕ συνειδητοποιεί ότι απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά για να χρηματοδοτήσει τη μετάβαση του μπλοκ σε μια οικονομία καθαρού μηδενισμού, αλλά με λίγα δημοσιονομικά περιθώρια.

"Υπάρχει ένα αίσθημα χτυπήματος στο ανώτατο όριο. Πρέπει να κινητοποιήσουν ιδιωτικό κεφάλαιο", είπε, προσθέτοντας ότι ήδη εμφανίζονται ορισμένα μέτρα από κάτω προς τα πάνω, όπως ο νόμος για τις κεφαλαιαγορές της Ιταλίας και ένας νόμος για την πράσινη βιομηχανία στη Γαλλία.

"Υπάρχει συνειδητοποίηση ότι οι δύο τελευταίες προσπάθειες στο CMU ήταν πολύ από πάνω προς τα κάτω. Θα δούμε μια προσέγγιση από κάτω προς τα πάνω στη CMU, αλλά ο συντονισμός σε ολόκληρη την ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση", είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία και παγκοσμίως έχουν κάποιες ανησυχίες σχετικά με το εάν τα περιουσιακά στοιχεία στις ιδιωτικές αγορές έχουν αποτιμήσεις που αντικατοπτρίζουν σωστά τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και του πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ