Μελέτη: Με 2 τρισ. ευρώ η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει ενεργειακά αυτάρκης

Μελέτη: Με 2 τρισ. ευρώ η Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει ενεργειακά αυτάρκης

Η ήπειρος θα απαιτούσε ετήσιες επενδύσεις 140 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 και 100 δισεκατομμύρια ετησίως την επόμενη δεκαετία

Η Ευρώπη θα μπορούσε να αποδεσμευτεί από τα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει έναν αυτοβιώσιμο ενεργειακό τομέα ξοδεύοντας περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε ηλιακές, αιολικές και άλλες αναγεννητικές πηγές έως το 2040, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έκθεση, υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Πότσνταμ για την Έρευνα Κλιματικών Επιπτώσεων, ανέφερε ότι η ήπειρος θα απαιτούσε ετήσιες επενδύσεις 140 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 και 100 δισεκατομμύρια ετησίως την επόμενη δεκαετία για να φτάσει εκεί.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα χρειαζόταν για την χερσαία αιολική επέκταση, οι ηλιακοί, υδρογόνο και γεωθερμικοί πόροι θα ήταν πρόσθετοι πυλώνες μιας στρατηγικής που θα επιτρέψει στις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης να τροφοδοτούνται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Θα χρειαζόταν άλλη μια δεκαετία για να μετατραπεί ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως η θέρμανση που τροφοδοτείται σήμερα από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Αυτά τα στοιχεία είναι σημαντικά, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι έχουν ξοδέψει επιπλέον 792 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο μόνο για το σύστημα του status quo για την προστασία των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που εισήγαγε η ρωσική εισβολή. στην Ουκρανία», ανέφερε η μελέτη.

Έγκριση στόχων

Τον περασμένο μήνα, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες έδωσαν την τελική τους έγκριση σε νομικά δεσμευτικούς στόχους για την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη δεκαετία, ένα κεντρικό μέρος των σχεδίων της Ευρώπης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο νόμος αυξάνει τους στόχους της ΕΕ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, απαιτώντας το 42,5% της ενέργειας της ΕΕ να είναι ανανεώσιμες έως το 2030, αντικαθιστώντας τον προηγούμενο στόχο 32%.

Η επιστημονική μελέτη - που ανατέθηκε από την Aquila Capital, έναν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη - απηχούσε την κριτική της βιομηχανίας για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ζητώντας ταχύτερη έγκριση έργων για να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν.

Ανέφερε ότι ο εφοδιασμός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να αυξάνεται κατά 20% ετησίως για να καλύψει την αναμενόμενη ζήτηση ενέργειας έως το 2030.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ