Κοντά σε υψηλό 12 ετών οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης

Κοντά σε υψηλό 12 ετών οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,885%

Η απόδοση των γερμανικών ομολόγων αναφοράς της ευρωζώνης αυξήθηκε τη Δευτέρα προς το υψηλό 12 ετών της περασμένης εβδομάδας, καθώς το selloff στις αγορές χρέους συνεχίστηκε μετά από μια σύντομη παύση την Παρασκευή.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,885% τη Δευτέρα. Έφτασε στο 2,98%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις αρχές Ιουλίου 2011, την περασμένη Πέμπτη, πριν υποχωρήσει την Παρασκευή. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως στις αποδόσεις.

Το selloff σε μακροχρόνια ομόλογα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης ενισχύθηκε ελαφρά μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ έκανε ένα βήμα προς την ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο καθώς η απασχόληση ανέκαμψε.

Το κόστος δανεισμού της ζώνης του ευρώ μειώθηκε την Παρασκευή, αφού τα βασικά στοιχεία των ΗΠΑ για τον Αύγουστο έδειχναν μετριασμό του πληθωρισμού.

Τα στοιχεία από τις επιμέρους χώρες της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είχαν δείξει χαλάρωση της δυναμικής των τιμών καταναλωτή την Πέμπτη, αλλά απέτυχαν να πυροδοτήσουν τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αμβλύνει τη στάση της.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, απέρριψε τη Δευτέρα τις συζητήσεις για μειώσεις επιτοκίων ως πρόωρες και προειδοποίησε ότι «το τελευταίο μίλι του αποπληθωρισμού είναι το πιο δύσκολο».

Οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι, «με τη δραστηριότητα και τις αγορές εργασίας σίγουρα να μην καταρρέουν, τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ θα αντισταθούν σε κάθε ένδειξη μείωσης των επιτοκίων τα επόμενα τρίμηνα».

Ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του διακοπής λειτουργίας αργά το Σάββατο, για να αποφευχθεί το τέταρτο μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέσα σε μια δεκαετία, ενθάρρυνε τους επενδυτές να πουλήσουν ομόλογα με ασφάλεια.

Η απόδοση 2 ετών της Γερμανίας , ευαίσθητη στις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για τα επιτόκια πολιτικής, αυξήθηκε κατά 1 bp στο 3,214%. Στις αρχές Ιουλίου έφτασε το 3,393%, το υψηλότερο επίπεδό του από το 2008, αλλά τα ομόλογα βραχύτερης ημερομηνίας αντιμετώπισαν σε μεγάλο βαθμό την πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 9 μ.β. στο 4,659% τη Δευτέρα, όχι πολύ μακριά από το υψηλό 16 ετών του 4,688% που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε κατά 1 bp στο 4,379%. Έφθασε στο 4,96% την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο από το 2012.

Οι αναλυτές στρατηγικής έχουν επισημάνει διάφορους λόγους για την πρόσφατη πτώση των τιμών των ομολόγων και την αύξηση των αποδόσεων.

Η επείγουσα ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις έχει αυξηθεί στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι χώρες προσθέτουν την άμυνα και την ενεργειακή ασφάλεια στις υπάρχουσες προτεραιότητές τους.

Επιπλέον, η μείωση του πληθωρισμού δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ οι προοπτικές για την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό των υπηρεσιών παραμένουν ασαφείς.

Ένα τέτοιο σκηνικό αναμένεται να οδηγήσει τις αγορές να απαιτήσουν υψηλότερες αποδόσεις για να αναλάβουν τον κίνδυνο να επενδύσουν στο δημόσιο χρέος, οδηγώντας τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων υψηλότερες.

Το ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό χρέος παρέμεινε υποτονικό μετά την άνοδο όταν η κυβέρνηση της Ρώμης μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη για φέτος και το επόμενο έτος και αύξησε τους στόχους της για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η διαφορά μεταξύ ιταλικών και γερμανικών αποδόσεων 10ετούς βάσης ήταν στις 189 μ.β. μετά την περασμένη Παρασκευή στις 200 μ.β.

Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι είχαν γίνει τακτικά ουδέτεροι ενόψει της έκδοσης ιταλικού χρέους με στόχο τους ιδιώτες επενδυτές, διατηρώντας παράλληλα μια μεσοπρόθεσμη διεύρυνση μεροληψίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ