ΗΠΑ:Η SEC εγκρίνει νέους κανόνες τελών για το σύστημα επιτήρησης δεδομένων της αγοράς

ΗΠΑ:Η SEC εγκρίνει νέους κανόνες τελών για το σύστημα επιτήρησης δεδομένων της αγοράς

Η πενταμελής Επιτροπή ψήφισε 3-2 για να υιοθετήσει τις αλλαγές που προτάθηκαν τους τελευταίους μήνες από έναν οργανισμό που ελέγχει αυτό το CAT,

Η κορυφαία ρυθμιστική αρχή της Wall Street ενέκρινε την Τετάρτη νέους κανόνες για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης δεδομένων της αγοράς για να κατανείμει το λειτουργικό κόστος μεταξύ αγοραστών, πωλητών και των χρηματιστηρίων όπου διαπραγματεύονται.

Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αντιμετωπίζει σκληρές αντιρρήσεις από τον επενδυτικό κλάδο, ο οποίος λέει ότι μπορεί να αφεθεί να πληρώσει ένα αδίκως μεγάλο μερίδιο των προκύπτοντων προμηθειών.

Η απόφαση ήταν η τελευταία μεγάλη στροφή σε μια προσπάθεια δεκαετίας για την ολοκλήρωση του λεγόμενου Consolidated Audit Trail (CAT), ενός αποθετηρίου δεδομένων επενδυτών και συναλλαγών που προορίζεται να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές γενική προβολή στις δραστηριότητες της αγοράς των ΗΠΑ.

Σε μια ανοιχτή συνεδρίαση, η πενταμελής Επιτροπή ψήφισε 3-2 για να υιοθετήσει τις αλλαγές που προτάθηκαν τους τελευταίους μήνες από έναν οργανισμό που ελέγχει αυτό το CAT, το οποίο περιλαμβάνει χρηματιστήρια των ΗΠΑ και μια μη κυβερνητική ρυθμιστική αρχή.

Το νέο μοντέλο χρηματοδότησης δημιουργεί προμήθειες με βάση τον όγκο των εκτελούμενων συναλλαγών σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης. Αυτό απομακρύνεται από μια δομή που βασίζεται στην κίνηση μηνυμάτων και στο μερίδιο αγοράς, ενώ επιτρέπει στα χρηματιστήρια για αρκετά χρόνια να ανακτήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια που έχουν ήδη δαπανηθεί.

Οι νέοι κανόνες στοχεύουν να χωρίσουν το κόστος σε ίσα τρίτα μεταξύ των ανταλλακτηρίων, των αγοραστών και των πωλητών, σύμφωνα με αξιωματούχους της SEC.

Επίσης, θα καθιστούσαν τους αγοραστές και τους πωλητές υπεύθυνους για «ιστορικές» αμοιβές που αντιπροσωπεύουν τις επενδύσεις που έγιναν μέχρι στιγμής για την ανάπτυξη του συστήματος. Ενώ το σύστημα CAT είναι εν μέρει λειτουργικό, οι αγοραστές και οι πωλητές δεν έχουν ακόμη αρχίσει να πληρώνουν, δήλωσαν αξιωματούχοι πριν από την ψηφοφορία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επίτροποι αντέδρασαν, λέγοντας ότι το σύστημα θα μπορούσε να αφήσει τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη και να δημιουργήσει υπερβολικούς κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την ιδιωτική ζωή.

Ο επενδυτικός κλάδος έχει επίσης αντιταχθεί σθεναρά στις αλλαγές, ισχυριζόμενος ότι κατανέμουν άδικα κόστη που πρόκειται να αυξηθούν και θα μπορούσαν να μετακυλιστούν στους επενδυτές. Η Ένωση Βιομηχανίας Κινητών Αξιών και Χρηματοοικονομικών Αγορών είπε στην SEC την Τρίτη ότι το κόστος μέχρι το τέλος του 2022 ανήλθε σε 500 εκατομμύρια δολάρια, εκτιμήθηκε σε 240 εκατομμύρια δολάρια για φέτος και επρόκειτο να αυξάνεται κάθε χρόνο.

Η SEC έδωσε εντολή για τη δημιουργία του CAT το 2012 ως απάντηση στο «flash crash» του 2010, όταν σημαντικοί δείκτες της Wall Street διέγραψαν προσωρινά σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αγοραία αξία μέσα σε λίγα λεπτά.

Όταν το σύστημα εγκρίθηκε επίσημα το 2016, η τότε Επίτροπος SEC Kara Stein αναφέρθηκε στο CAT ως ένα πιθανό «τηλεσκόπιο Hubble» για τις αγορές κινητών αξιών. Αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί επίσης να επιτρέψει στις ρυθμιστικές αρχές να εντοπίσουν τη χειραγώγηση της αγοράς. Πριν από ένα χρόνο, η SEC επικαλέστηκε δεδομένα CAT στη δίωξη ενός φερόμενου σχεδίου 47 εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ