Αξιωματούχος ΕΕ: H Δύση πρέπει να δράσει για να αποφύγει την απώλεια της εμπιστοσύνης

Αξιωματούχος ΕΕ: H Δύση πρέπει να δράσει για να αποφύγει την απώλεια της εμπιστοσύνης

Ο  Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής των BRICS και η ώθηση να γίνει η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης του ομίλου μια εναλλακτική λύση σε καθιερωμένους πολυμερείς δανειστές της Δύσης, υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί σημαντικά ο δανεισμός

Ο επικεφαλής του ισχυρού δανειστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προειδοποιήσει ότι η Δύση κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου Νότου, με την Κίνα και τη Ρωσία και άλλους να παρεμβαίνουν, εκτός κι αν εντείνει επειγόντως τις δικές της προσπάθειες υποστήριξης.

Ο Βέρνερ Χόγιερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής των BRICS αυτής της εβδομάδας στη Νότια Αφρική και η ώθηση να γίνει η Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης του ομίλου - γνωστή ως τράπεζα BRICS - μια εναλλακτική λύση σε καθιερωμένους πολυμερείς δανειστές της Δύσης, υπογράμμισε την ανάγκη να αυξηθεί σημαντικά ο δανεισμός.«Θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός μικρότερων χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου, ειδικά στην Αφρική, προσβλέπει σε χώρες όπως η Κίνα και άλλα έθνη αναδυόμενων αγορών για να τους παράσχουν υποστήριξη και όχι στους παραδοσιακούς δυτικούς θεσμούς», είπε ο Χόγιερ στο Reuters.

Η ΕΤΕπ είναι ένα από αυτά τα ιδρύματα. Υποστηριζόμενη από την οικονομική δύναμη των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, έχει τον μεγαλύτερο ισολογισμό μεταξύ των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών στον κόσμο και επενδύει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο μέσω του βραχίονα της EIB Global.

Τα σχόλια του Χόγιερ είναι τα πιο δυναμικά μέχρι σήμερα από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ σχετικά με τις προσπάθειες των χωρών BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- να επεκτείνουν το μπλοκ και να το μετατρέψουν σε παγκόσμιο αντίβαρο στη Δύση.

Είπε ότι ο αριθμός των αναπτυσσόμενων χωρών που είχαν υιοθετήσει ουδέτερη στάση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι σηματοδοτεί επίσης την πρόκληση που αντιμετώπισε η Δύση για να διατηρήσει την εμπιστοσύνη αυτών των εθνών.

«Οι πρόσφατες ψηφοφορίες στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κατέστησαν ήδη σαφές ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου Νότου, εκτός εάν αναλάβουμε περισσότερη δράση και δεν γίνουμε πιο ορατοί εκεί», είπε ο Χόγιερ.

Οι συναντήσεις των Ηνωμένων Εθνών τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής για τη βιώσιμη ανάπτυξη, πρόσφεραν μια ευκαιρία στους δυτικούς θεσμούς να εμφανιστούν και να δείξουν ότι ήταν πρόθυμοι και ικανοί να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες, είπε ο Χόγιερ.

Η αυξημένη εστίαση στη διεύρυνση του ομίλου BRICS και στην τράπεζά του έρχεται επειδή πολλές αναπτυσσόμενες χώρες «αισθάνονταν εγκαταλελειμμένες» από τη Δύση στους αγώνες τους με την πανδημία COVID-19, το χρέος, το ενεργειακό κόστος και την κλιματική αλλαγή, πρόσθεσε.

Με έδρα τη Σαγκάη, η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα ιδρύθηκε το 2015 από μέλη των BRICS. Το Μπαγκλαντές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έχουν ενταχθεί έκτοτε, ενώ η Αλγερία, η Αργεντινή, η Αιθιοπία, η Ονδούρα, το Ιράν, το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία, η Ουρουγουάη και η Ζιμπάμπουε βρίσκονται όλες σε συνομιλίες για να γίνουν μέλη.

"Είναι σύμπτωμα κάτι που η Ευρώπη και οι δυτικοί θεσμοί πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως", δήλωσε ο Hoyer για την άνοδο της σημασίας της τράπεζας.

«Εκτός και αν προσφέρουμε γνήσια εταιρική σχέση και πιο πειστικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του Παγκόσμιου Νότου, είτε πρόκειται για ενεργειακή μετάβαση, είτε για το ζήτημα του χρέους είτε για την αντιμετώπιση της κραυγαλέας ανισότητας στον τομέα της υγείας - οδεύουμε προς προβλήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ