ΕΚΤ: Aντιρρήσεις για τον απροσδιόριστο φόρο της Ιταλίας στις τράπεζες

 ΕΚΤ: Aντιρρήσεις για τον απροσδιόριστο φόρο της Ιταλίας στις τράπεζες

Η Πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ έλαβε επίσημο αίτημα για διαβούλευση σχετικά με το μέτρο από τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι και η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τη γνώμη της «εν ευθέτω χρόνω»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχεδιάζει να στείλει επιστολή στην Ιταλία εκφράζοντας αντιρρήσεις σχετικά με τον απροσδόκητο φόρο της κυβέρνησης στα κέρδη των τραπεζών, έγραψε την Παρασκευή η εφημερίδα Corriere della Sera.

Η επιστολή θα επικρίνει το γεγονός ότι η Ρώμη ανακοίνωσε τον φόρο την περασμένη εβδομάδα χωρίς προηγουμένως να ενημερώσει ούτε την Τράπεζα της Ιταλίας ούτε την ΕΚΤ, όπως υποτίθεται ότι έπρεπε κάνει βάσει των κανόνων της ΕΕ, έγραψε η εφημερίδα, χωρίς να αναφέρει πηγές.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ότι η Πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ έλαβε επίσημο αίτημα για διαβούλευση σχετικά με το μέτρο από τον υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι και η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τη γνώμη της «εν ευθέτω χρόνω».

Σύμφωνα με το άρθρο της Corriere della Sera, η ΕΚΤ πιστεύει ότι οι φορολογικοί κίνδυνοι αποδυναμώνουν τις τράπεζες της Ιταλίας και την οικονομία της γενικότερα, ανησυχίες που θα εγείρει στην επιστολή που θα σταλεί το αργότερο εντός "μερικών εβδομάδων".

Πρόσφατες γνωμοδοτήσεις που εξέδωσε η ΕΚΤ σχετικά με παρόμοιους φόρους σε τράπεζες στη Λιθουανία και την Ισπανία προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να διαβρώσουν την ανθεκτικότητα των δανειστών σε οικονομικούς κραδασμούς και να μειώσουν την ικανότητά τους να παρέχουν πιστώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ