"Καμπανάκι" από την Bundesbank: Ο πληθωρισμός ίσως «κολλήσει» πάνω από το 2%
Πιο δύσκολος από ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα ο στόχος τιθάσευσης του πληθωρισμού
Ο υποκείμενος πληθωρισμός μπορεί να έχει φτάσει στα ανώτερα επίπεδά του, αλλά οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται πολύ αργά και επιτείνεται ο κίνδυνος η αύξηση των τιμών καταναλωτή να κολλήσει πάνω από το 2%, ανέφερε σήμερα η Bundesbank στη μηνιαία οικονομική έκθεσή της.
Οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια και οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων φαίνεται να λειτουργούν στην οικονομία.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ανησυχίες ότι το τελικό στάδιο της μείωσης του πληθωρισμού, από 3% σε 2%, μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό,τι αναμενόταν μέχρι σήμερα.
«Διατηρήθηκε η εντύπωση ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού θα διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πάνω από τα επιτόκια που στοχεύουν οι κεντρικές τράπεζες», ανέφερε η Bundesbank.
«Συγκεκριμένα, οι συνεχιζόμενες υψηλές μισθολογικές πιέσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη την προώθηση της συγκράτησης του πληθωρισμού», πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 3,75% μέσα σε μόλις ένα χρόνο – ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης που έχει καταγραφεί ποτέ – αλλά η νομισματική σύσφιγξη πλησιάζει στο τέλος της τώρα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν χρειάζεται μια ακόμα αύξηση επιτοκίων.
Τι θα γίνει με τους μισθούς
Ένα πιθανό πρόβλημα είναι ότι, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και της σφιχτής αγοράς εργασίας, ο στόχος του 2% της ΕΚΤ δεν είναι “μπούσουλας” στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις όπως στο παρελθόν, σημειώνει η Bundesbank.
Μια έρευνα εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς στη Γερμανία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο στόχος του πληθωρισμού 2% της ΕΚΤ δεν έπαιξε πλέον κανένα ρόλο στις μισθολογικές συμφωνίες στο τέλος του τρέχοντος έτους και έχει χάσει πια τη σημασία που είχε κάποτε.
“Εάν οι προσδοκίες των συνδικάτων για τον πληθωρισμό παραμείνουν πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα ήταν ανησυχητικό από την άποψη της νομισματικής πολιτικής”, τονίζει η Bundesbank. “Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού να εδραιωθούν περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως”.
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η πτώση των τιμών των εμπορευμάτων φαίνεται να έχει σταματήσει και ορισμένες τιμές έχουν μάλιστα αρχίσει να αυξάνονται ξανά.
Όσον αφορά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, η Bundesbank δήλωσε ότι η οικονομική παραγωγή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σταθερή το γ’ τρίμηνο, ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση λογικά θα ανακάμψει, ακόμη και αν η βιομηχανική παραγωγή είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμη.