Αναλυτές: Το καθεστώς των υψηλότερων επιτοκίων ασκεί πιέσεις ύφεσης στις ΗΠΑ

Αναλυτές: Το καθεστώς των υψηλότερων επιτοκίων ασκεί πιέσεις ύφεσης στις ΗΠΑ

Οι επενδυτές ομολόγων των ΗΠΑ αναθεωρούν τα στοιχήματα ύφεσης καθώς η οικονομική ανθεκτικότητα, οι δημοσιονομικές ανησυχίες ενισχύουν τις αποδόσεις

  

Οι επενδυτές ομολόγων που είχαν τοποθετηθεί σε αμυντικά χαρτοφυλάκια εν αναμονή της ύφεσης των ΗΠΑ, προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για μια εκπληκτικά ανθεκτική οικονομία που πιθανότατα θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα, περισσότερο από ό,τι περίμεναν σύμφωνα με το Reuters.

Μια λεγόμενη οικονομική πορεία ήπιας προσγείωσης –στην οποία η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καταφέρνει να περιορίσει τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσει συρρίκνωση της παραγωγής– έχει αποκτήσει μεγαλύτερη συναίνεση τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας ορισμένους επενδυτές να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο ή να μειώσουν τα στοιχήματα ότι είναι ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως π. καθώς τα Δημόσια Ταμεία θα σημείωναν ράλι.

Ο Felipe Villarroel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην TwentyFour Asset Management, η οποία ειδικεύεται στο σταθερό εισόδημα, είπε ότι μετατοπίζει ορισμένες κατανομές από 10ετή ομόλογα σε 10ετή εταιρικά ομόλογα επενδυτικής ποιότητας των ΗΠΑ. Αυτό αντιστρέφει τη συσσώρευση θέσεων σε 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν οι αποδόσεις ενισχύονταν λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.

«Ο κίνδυνος μιας σκληρής προσγείωσης αποτιμάται και αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε πολύ ανοδικοί στην οικονομία, αλλά σημαίνει ότι το σταθμισμένο μέσο σενάριο έχει βελτιωθεί», είπε.

Για τους επενδυτές που περίμεναν περισσότερες οικονομικές διαμάχες, η εμμονή σε αυτές τις εκκλήσεις γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τον περασμένο χρόνο το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε προκλητικά χαμηλό και η ανάπτυξη ήταν σταθερά πάνω από την τάση.

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αυξηθούν τα επιτόκια», δήλωσε ο John Madziyire, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου και επικεφαλής των Υπουργείων Οικονομικών και TIPS των ΗΠΑ στο Vanguard Fixed Income Group. «Ως αποτέλεσμα, μειώσαμε αυτές τις θέσεις και αναμένουμε να γίνουν πολύ αργότερα από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως».

Τα ομόλογα γενικά γίνονται πιο πολύτιμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποδόσεις τους μειώνονται σε περιόδους οικονομικής αδυναμίας, αλλά οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με το σημείο αναφοράς 10 ετών να φτάνει σε υψηλό σχεδόν 10 μηνών την Τρίτη.

Εκτός από την τιμολόγηση για μεγαλύτερη οικονομική ανθεκτικότητα, οι επενδυτές ομολόγων λαμβάνουν επίσης υπόψη την πρόσφατη αλλαγή της πολιτικής της για τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων της Τράπεζας της Ιαπωνίας, τα ζητήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους των ΗΠΑ όπως τονίζεται από την υποβάθμιση της Fitch στις ΗΠΑ και τις μεγάλες απαιτήσεις χρηματοδότησης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

«Ύφεση ή όχι ύφεση, πιστεύουμε ότι η πιθανότητα υψηλότερων για μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα βραχυπρόθεσμων περικοπών», ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμα η εταιρεία πιστωτικών επενδύσεων Oaktree Capital.

Η Danielle Poli, διευθύνουσα σύμβουλος και συνδιαχειρίστρια χαρτοφυλακίου του Oaktree Diversified Income Fund, είπε στο Reuters ότι η εταιρεία άλλαξε τις κατανομές, με σκοπό τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα επενδύοντας περισσότερα σε χρέη κυμαινόμενου επιτοκίου. Ωστόσο, η Oaktree είναι πλέον πιο επιλεκτική στη χρηματοδότηση με μόχλευση, έναν τομέα στον οποίο οι δανειολήπτες είναι πιο επιρρεπείς σε υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Οι μακροπρόθεσμες ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ ενίσχυσαν πρόσφατα τις αποδόσεις των 30ετών ομολόγων του Δημοσίου κατά περίπου 20 μονάδες βάσης, δήλωσε ο Anthony Woodside, επικεφαλής της Στρατηγικής Σταθερού Εισοδήματος των ΗΠΑ στην LGIMA.

Είπε ότι αναμένει ότι τα ασφάλιστρα διάρκειας, ή η αποζημίωση που ζητούν οι επενδυτές για την κατοχή μακροπρόθεσμων ομολόγων, θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Έχουμε βάλει τακτικά κλίση της καμπύλης απόδοσης τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά θέτουμε σχετικά αυστηρά όρια κινδύνου σε αυτές τις συναλλαγές δεδομένων των αυξημένων επιπέδων αστάθειας», δήλωσε ο Woodside.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ