ΕΕ: Σχεδιάζει μείωση της τιμής των χρηματοπιστωτικών προϊόντων
Η ΕΕ θα απαγορεύσει την προμήθεια για προϊόντα όπου δεν δίνονται συμβουλές - Οι προτάσεις θα επανεξεταστούν σε τρία χρόνια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε σχέδια την Τετάρτη για μείωση του ποσού που πληρώνουν οι μικροεπενδυτές στις τράπεζες και τους ασφαλιστές για χρηματοπιστωτικά προϊόντα για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και να κάνει την κεφαλαιαγορά της βαθύτερη και πιο αποτελεσματική.
Το πακέτο λιανικών επενδύσεων σκληραίνει τους υφιστάμενους επενδυτικούς νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης στις τράπεζες και τους ασφαλιστές να πληρώνουν προμήθεια για τις πωλήσεις των προϊόντων τους από μεσίτες που δεν έδωσαν συμβουλές στους πελάτες, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μόνο το 17% των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών στην ΕΕ ήταν με τη μορφή μετοχών και ομολόγων το 2021, πολύ χαμηλότερα από το επίπεδο των ΗΠΑ, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν να κρατούν τα χρήματά τους σε τράπεζα. Οι αμοιβές των λιανικών επενδυτών είναι 40% υψηλότερες από αυτές που πληρώνουν οι θεσμικοί επενδυτές, ανέφερε η Επιτροπή.
Τα περισσότερα επενδυτικά προϊόντα λιανικής πωλούνται μέσω ενός μοντέλου που βασίζεται στην προμήθεια με τους πελάτες να μην λαμβάνουν πάντα τις καλύτερες προσφορές, ανέφερε η επιτροπή.
Μετά από έντονη αντίθεση από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη βιομηχανία για την πλήρη απαγόρευση της προμήθειας, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ είπε ότι θα ακολουθήσει μια «σταδιακή προσέγγιση».
Προτείνει η περιορισμένη απαγόρευση της προμήθειας να συνοδεύεται από σκληρότερους ελέγχους σχετικά με το πόσο κατάλληλα είναι τα προϊόντα για τον αγοραστή, όπου προσφέρονται συμβουλές. Τα προϊόντα θα έχουν επίσης τη «value for money» τους μετρημένη σε σχέση με τα νέα κριτήρια αναφοράς κόστους και απόδοσης από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν ορισμένα προϊόντα στην αγορά που παρέχουν ελάχιστη, έως καθόλου, αξία για τα χρήματα στον πελάτη λιανικής, ιδίως λόγω του υψηλού κόστους των προϊόντων», ανέφερε η Επιτροπή.
Η Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της ΕΕ Mairead McGuinness είπε στους δημοσιογράφους ότι η πλήρης απαγόρευση της προμήθειας ήταν ακόμη επί τάπητος σε τρία χρόνια, όταν θα υπάρξει επανεξέταση για να διαπιστωθεί εάν η συμμετοχή λιανικής στις αγορές έχει αυξηθεί, η σχέση ποιότητας/τιμής βελτιώθηκε και εάν μειώθηκε το κόστος.
Ο εκπρόσωπος της καταναλωτικής εκστρατείας BEUC είπε ότι παρά την έλλειψη πλήρους απαγόρευσης της προμήθειας, τα σχέδια έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν το κόστος για τους καταναλωτές, αλλά δεν θα είναι αρκετά.
Το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει επίσης σκληρότερα μέτρα προστασίας για τους χρηματοοικονομικούς καταναλωτές από τον Ιούλιο.
Η ICI Global, ένας φορέας του κλάδου κεφαλαίων, είπε ότι φαίνεται απίθανο η δημιουργία αναλυτικών σημείων αναφοράς κόστους έναντι όλων των 30.000 ρυθμιζόμενων από την ΕΕ αμοιβαίων κεφαλαίων που θα αξιολογηθούν μπορεί να γίνει δίκαια σε ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων για να αποφευχθεί η μείωση της καινοτομίας και των επιλογών.
Τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το πακέτο με πιθανές αλλαγές. Το κύριο κεντροαριστερό κόμμα στο κοινοβούλιο δήλωσε ότι θα πιέσει για πλήρη απαγόρευση των πωλήσεων βάσει προμήθειας.