Η απόφαση του ΣτΕ, τα αναδρομικά των συνταξιούχων και το κληρονομικό δικαίωμα
Μετά τις ανακοινώσεις των αρμοδίων υπουργών περί απόδοσης των αναδρομικών στο σύνολο των συνταξιούχων, πολλές απορίες υπάρχουν σε σχέση με τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος δεν βρίσκεται εν ζωή. Προσπαθώντας να απαντήσουμε στα σχετικά ερωτήματα θα πρέπει να διακρίνουμε:
Α. Αν ο θάνατος έλαβε χώρα μετά τις 13-5-2016, τότε δικαιούχος των αναδρομικών είναι οι κληρονόμοι του θανόντος συνταξιούχου.
Β. Αν ο θάνατος έλαβε χώρα πριν τις 10-6-2015, τότε αναδρομικά δικαιούται ο ή οι δικαιούχοι της σύνταξης λόγω χηρείας, που ελάμβαναν την σύνταξη χηρείας το διάστημα 10-6-2015 έως 13-5-2016.
Γ. Αν ο θάνατος έλαβε χώρα εντός του χρονικού διαστήματος 10-6-2015 έως 13-5-2016, τότε για το διάστημα από τον θάνατο μέχρι τις 13-5-2016, δικαιούχος των αναδρομικών είναι ο δικαιούχος της σύνταξης, αν υπάρχει, για δε το διάστημα από 10-6-2015 έως τον θάνατο, δικαιούχοι είναι όλοι οι κληρονόμοι της διαδοχής. Σε όλες τις περιπτώσεις όσοι είναι δικαιούχοι κληρονομικού δικαιώματος για να δικαιωθούν αναδρομικών, πρέπει να μην έχουν προβεί σε αποποίηση του κληρονομικού τους δικαιώματος. Υπενθυμίζω ότι σύνταξη λόγω χηρείας απονέμεται και σε περίπτωση αποποίησης κληρονομικού δικαιώματος, δεδομένου ότι η σύνταξη χηρείας δεν απονέμεται λόγω της ιδιότητος του κληρονόμου αλλά επειδή ο νομοθέτης με ευθεία διάταξη του ορίζει (τον σύζυγο και τα τέκνα υπό προϋποθέσεις) ως δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Θεωρώ πολύ πιθανό, οι δικαιούχοι αναδρομικών λόγω κληρονομικού δικαιώματος να πρέπει να υποβάλλουν αίτηση, η οποία να συνοδεύεται από έγγραφα που θα πιστοποιούν την ιδιότητα του κληρονόμου. Σε κάθε περίπτωση πάντως καλό είναι να αναμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις.
Ο Δημήτρης Μπούρλος είναι δικηγόρος και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ»