Τι σημαίνει η εξάπλωση του κορωνοϊού για την κτηματαγορά
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία από την εξάπλωση του κορωνοϊού (Covid-19) που παρότι δεν έχει επισημοποιηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως πανδημία επιφέρει μια παγκόσμια οικονομική ύφεση σε όλους τους τομείς.
Βλέπουμε όλα τα χρηματιστήρια να σημειώνουν πτώση, η τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί κάτω από 50$ το βαρέλι, το εμπόριο, η ναυτιλία και οι αγορές να καταγράφουν τρομακτικές απώλειες και να βρίσκονται σε μια πρωτοφανή κατάσταση.
Σε αυτή την παγκόσμια δίνη δεν μπορεί να μην παρασυρθεί και η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα οι τομείς που είναι τροφοδότες της, όπως ο τουρισμός, το εμπόριο, οι κατασκευές και η κτηματαγορά. Ήδη ακούμε καθημερινά από τα ΜΜΕ για την πτώση του λιανεμπορίου και τις χαμηλές πληρότητες των ξενοδοχείων στην Αθήνα όπως και για τις ακυρώσεις στις τουριστικές περιοχές στην χώρα μας.
Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα σταματήσει η εξάπλωση του ιού και πότε θα σταματήσουμε να βλέπουμε μειώσεις κρουσμάτων ανά τον κόσμο. Με έκπληξη παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα την Ιταλία - όπου το 1/3 του πληθυσμού είναι σε καραντίνα - και τα πρωτόγνωρα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Από τότε που σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, οι αφίξεις Κινέζων μειώθηκαν σε δραματικό ρυθμό και παράλληλα πάγωσαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίοι είχαν την πρωτιά τουλάχιστον σε ποσοστό 70% για την απόκτηση της Golden Visa στην Ελλάδα.
Τα τρία τελευταία χρόνια οι Κινέζοι και κάτοικοι άλλων χωρών μη Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ανέκαμψαν την αγορά ιδιαίτερα του κέντρου της Αθήνας και των νοτίων προαστίων, ύστερα από μια μακρόχρονη εποχή μνημονιακής ύφεσης, σημειώνοντας αύξηση τιμών σε αυτές τις περιοχές και ραγδαία αύξηση των κατασκευών και των ανακαινίσεων παλαιών ακινήτων.
Δυστυχώς, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται ότι με την εξάπλωση του κορωνοϊού (Covid-19), οι τρεις άξονες που κινούν την ελληνική κτηματαγορά (οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, οι άδειες παραμονής και η τουριστική αγορά) θα πληγούν με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αγοραπωλησίες και μισθώσεις, μειώσεις τιμών, μείωση των κατασκευών και των ανακαινίσεων, αύξηση της ανεργίας και άλλα πολλά. Εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα σημειωθούν αρνητικά πρόσημα σε τουριστικές περιοχές της χώρας μας, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αεροδρόμια, παρότι την τελευταία τριετία είχαμε σημαντική αύξηση των τιμών και των αγοραπωλησιών σε αυτές τις περιοχές. Το καλοκαίρι έρχεται σύντομα στην χώρα μας και εάν το συγκρίνουμε με προγενέστερους ιούς, η αύξηση της θερμοκρασίας πιθανότατα να φέρει μείωση της εξάπλωσης του ιού όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξαγγείλει και άλλα μέτρα για την ανακούφιση των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που πλήττονται εξαιτίας αυτής της κατάστασης και επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον για φέτος αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
Όλοι μας ευελπιστούμε στην γρήγορη αντιμετώπιση των προβλημάτων, στην δημιουργία εμβολίου και στην μείωση της εξάπλωσης του ιού ύστερα από τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν οι χώρες. Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να πρυτανεύσει η λογική, να μην πανικοβαλλόμαστε και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και τις οδηγίες των Αρμόδιων Φορέων Υγείας.
*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων