Τι φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
Σε αναμονή από το Υπουργείο Οικονομικών των καινούριων αναπροσαρμοσμένων αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα βρίσκεται η κτηματαγορά.
Μετά από μια περίοδο οκτώ ετών που δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία αναπροσαρμογή στις υπέρμετρες και παράλογες αντικειμενικές αξίες σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου έχει διαστρεβλωθεί η φορολογική αλλά και η πραγματική εικόνα της αγοράς με αποτέλεσμα η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων ιδιοκτητών να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, περιμένουμε επιτέλους να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!
Είναι σίγουρο ότι θα έχουμε αυξήσεις τιμών στις εκτός σχεδίου ζώνες, σε τουριστικές περιοχές, σε νησιά που υπάρχει αεροδρόμιο, γενικότερα κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές εντός ή εκτός σχεδίου και στο κέντρο της Αθήνας, ιδιαίτερα πλησίον των σταθμών του Μετρό, προαστιακού κλπ όπου σημειώνεται τα δύο τελευταία χρόνια αύξηση της ζήτησης λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των αδειών παραμονής.
Ευελπιστούμε ότι θα μειωθούν οι συντελεστές εμπορικότητας στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι ήταν εντελώς εξωπραγματικοί, όπως επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για αναπροσαρμογή φορολογίας σε αγροτικές εκτάσεις οι οποίες είναι υψηλής παραγωγικότητας.
Παρότι είναι θετικό ότι καμία περιοχή δεν πρέπει να είναι εκτός αντικειμενικών κριτηρίων για να μην φορολογούνται οι πολίτες με συγκριτικά στοιχεία, θα πρέπει να μειωθεί ο κεφαλικός φόρος που λέγεται ΕΝΦΙΑ και ειδικά ο τιμωρητικός συμπληρωματικός φόρος που διπλασιάζει την φορολογία στα ακίνητα.
Η φορολογία για κάθε ακίνητο πρέπει να είναι αυτοτελής και όχι αθροιστική. Δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να έχουμε παράλογες αυξήσεις στις λαϊκές περιοχές όπως επίσης και στις περιοχές των βορείων προαστίων που τα τελευταία χρόνια είναι σε συνεχή πτώση τιμών. Παρότι είναι μειωμένος ο φόρος μεταβίβασης από 10% στο 3%, υπάρχει απαλλαγή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα, δεν πρέπει οι τυχόν υπερβολικές αυξήσεις των τιμών να αποτελέσουν τροχοπέδη στην ομαλοποίηση της αγοράς. Επίσης, η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή θα πρέπει να έχει ισχύ από τον καινούριο χρόνο ήτοι από τον Ιανουάριο του 2021.
Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τα παραδείγματα γειτονικών χωρών μας όπου όταν υπάρχουν επενδύσεις σε ακίνητα με αναπτυξιακή προοπτική θα πρέπει να υπάρχει μηδενική φορολογία για κάποια χρόνια.
*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων