Τι αλλάζει στην κτηματαγορά μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης
Η αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης και η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού φέρνει αλλαγές στην ψυχολογία για επενδύσεις στην χώρα μας. Είναι σίγουρο ότι κάθε καινούρια κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δείξει το καλύτερο εαυτό της για να δώσει νέα επενδυτική πνοή στην μεταμνημονιακή εποχή της χώρας μας.
Οι αρχικές προγραμματικές δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στην κατεύθυνση για μείωση της φορολογίας, για συνέχιση των επενδύσεων αλλά και για νέες επενδύσεις στην επικράτεια. Η ελληνική κτηματαγορά έχει ανάγκη για αλλαγή πλεύσης διότι όλα αυτά τα χρόνια είχε παγώσει, οι επενδύσεις ήταν λιγοστές, οι τιμές είχαν καταρρεύσει, η ανεργία στον κλάδο ήταν σε υψηλά ποσοστά και οι επιχειρήσεις που ασχολούνταν με αυτή αντιμετώπιζαν συνεχώς δυσκολίες.
Παρότι τα δυο τελευταία χρόνια, λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των αδειών παραμονής, είχαν αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς, αυτό ήταν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές των Αθηνών και σε συγκεκριμένες περιοχές των νοτίων προαστίων. Πραγματοποιήθηκαν αρκετές αγοραπωλησίες από ξένους και ελάχιστες από Έλληνες επενδυτές. Δυστυχώς όμως στην υπόλοιπη Ελλάδα η αγορά παραμένει καθηλωμένη στα επίπεδα της μνημονιακής εποχής, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις σε κάποια τουριστικά νησιά.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε κλιμακωτή μείωση στον ΕΝΦΙΑ 10% έως 30% που αυτό είναι θετικό για τους ήδη υπερφορολογημένους ιδιοκτήτες αλλά μην ξεχνάμε ότι αυτή ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση των 3,5 δις η οποία πέρασε από την βουλή ως έκτακτη φορολογική ανάγκη, η οποία πρέπει να μειωθεί στο 1 δις το χρόνο τουλάχιστον. Θετική επίσης είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για κατάργηση του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα (θα πρέπει όμως να διευκρινιστεί για ποια ακίνητα και από πότε θα ισχύσει), για τη μείωση της γραφειοκρατίας, για την έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτηρίων όπως επίσης για την συνέχιση της αναστολής του φόρου υπεραξίας που - κατά την γνώμη μου - πρέπει να καταργηθεί και να μην ξανασυζητηθεί καθώς είναι ένας παράλογος φόρος που δεν μπορεί να ισχύσει και να εφαρμοστεί.
Στόχος της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, με εγγυήσεις για σωστό τρόπο διαχείρισης των κεφαλαίων και των επενδύσεων, η μειωμένη φορολογία στα κέρδη σε επενδύσεις σε βιομηχανικά κτήρια, αποθήκες (logistics) και τουριστικά ακίνητα σε περιοχές που δεν έχουν αυτή τη στιγμή καινούριες επενδύσεις, το άνοιγμα των τραπεζών για χρηματοδότηση σε επιχειρηματικά αλλά και στεγαστικά δάνεια με όρους και επιτόκια δελεαστικά. Είναι επίσης μεγάλης σημασίας να ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, το δασολόγιο και να μειωθούν τα πιστοποιητικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων.
Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση για τα κόκκινα δάνεια πολιτών και επιχειρήσεων που πραγματικά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, η φορολογία στα ακίνητα όσον αφορά τους πολίτες θα πρέπει να γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και ειδικά στην φορολογία στα ενοίκια θα πρέπει να αλλάξει η κλίμακα η οποία επουδενί δεν πρέπει να ξεπερνάει το μέγιστο 20% από 45% που είναι σήμερα.
Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι η ελληνική κτηματαγορά θα αλλάξει σελίδα και θα αρχίσει σιγά αλλά σταθερά η ανάπτυξή της αν γίνουν αυτές οι καινοτόμες αλλαγές. Ποτέ άλλωστε η υπέρμετρη φορολογία δεν έφερε ανάπτυξη και επενδύσεις που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική κτηματαγορά και η οικονομία.
*Ο Γιάννης Ρεβύθης είναι μέλος ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας επί σειρά ετών ενώ δραστηριοποιείται στον κλάδο της κτηματαγοράς και των ακινήτων επί τρεις δεκαετίες. Είναι οικονομολόγος και εκτιμητής ακινήτων