Η τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστούν στο δημόσιο

Η τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστούν στο δημόσιο

Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επιβάλλει το Δημόσιο
Από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους αναμένεται η εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία, καθότι είναι τεράστιος ο αριθμός εκείνων που χρωστούν στην εφορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται στα 4,1 εκατομμύρια με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 104 δισ. ευρώ. Ενόψει αυτής της κατάστασης, το δημόσιο αναζητά τρόπους για την είσπραξη των ποσών αυτών.
Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα πριν τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο, αλλά και έρχεται να κλείσει τα κενά για εκείνους που είχαν εξαιρεθεί από το δικαίωμα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες από 12 δόσεις.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα δικαστικά τμήματα είσπραξης των ΔΟΥ έλαβαν εγκύκλιο σε εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4605/2019, σύμφωνα με την οποία οι οφειλέτες που χρωστούν θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, εφόσον δεν προβούν σε ρύθμιση των χρεών τους.
Αλλά και σε περίπτωση παροχής προσωρινής προστασίας του οφειλέτη κατ' άρθρο 78 του νόμου 4605/2019 που αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το Δημόσιο εμποδίζεται μεν να προχωρήσει σε πρόγραμμα πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας, παρά ταύτα όμως, μπορεί να συνεχίσει να επιβάλει όλα τα άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικών μέτρων στην κύρια κατοικία του αιτούντος, αλλά και μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης η ασφαλιστικών μέτρων στην υπόλοιπη περιουσία του οφειλέτη, εφόσον δεν επιτευχθεί ρύθμιση. Γίνεται λοιπόν σαφές οτι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για εκείνους που χρωστούν, οι οποίοι πρέπει άμεσα να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Στη νέα αυτή ρύθμιση σύμφωνα με το νομοσχέδιο μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους διακόπτοντας έτσι την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Όσοι δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους θα πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Επίσης, θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι είναι σήμερα ενταγμένοι στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Ως εκ τούτου στη νέα ρύθμιση αυτή υπάγονται όσοι είχαν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό μηχανισμό και δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη του σε περισσότερες απο 12 δόσεις.

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που βεβαιώθηκαν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018 ή χρέη που δημιουργήθηκαν ώς την 31η Μαρτίου του 2019.

Το σύνολο των 120 δόσεων θα δίδεται μόνο στους οφειλέτες που έχουν ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Τα οφέλη περιορίζονται όσο ανεβαίνουμε εισοδηματική τάξη, με τον αριθμό των δόσεων για όσους δηλώνουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ να προκύπτει από μαθηματική πράξη ανά 5000 ΕΥΡΩ.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης εξετάζεται να οριστεί στο χαμηλό επίπεδο των 20 ευρώ μηνιαίως, ενώ ο κατώτερος αριθμός δόσεων στις 18 δόσεις.

Τέλος πρέπει να επισημανθεί οτι κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται, όμως υπάρχει η δυνατότητα για τη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων από τόκους εκπρόθεσμης καταβολής στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης.

Η Κατερίνα Φραγκάκη είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου «Θ. Φραγκάκης και Συνεργάτες» και νομική σύμβουλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο (LLM in International Commercial Law) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Γουστμίνστερ (University of Westminster)

Δείτε όλα τα άρθρα της Κατερίνας Φραγκάκη στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ