Μπορεί ο εργοδότης να βάζει κάμερες στους χώρους εργασίας;

Πότε επιτρέπονται και πότε απαγορεύονται

Μπορεί ο εργοδότης να βάζει κάμερες στους χώρους εργασίας;

Σύμφωνα με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οποιοδήποτε σύστημα παρακολούθησης εργαζομένων, θα πρέπει να μην χρησιμοποιείται για την επιτήρηση των εργαζομένων εντός των χώρων εργασίας, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η βιντεοεπιτήρηση στο χώρο της εργασίας είναι δυνατή, μόνο όταν ο εργοδότης είναι σε θέση να δικαιολογήσει τη νομιμότητα και την αναγκαιότητα του ελέγχου και της παρακολούθησης, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει άλλος, λιγότερο παρεμβατικός, τρόπος για την πραγματοποίηση των σκοπών που επιδιώκει.

 

Ειδικότερα, η βιντεοεπιτήρηση θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ειδικούς χώρους, εφόσον η φύση και οι συνθήκες εργασίας την απαιτούν και εφόσον είναι αναγκαία για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, σε έναν τυπικό χώρο γραφείων επιχείρησης, η βιντεοεπιτήρηση πρέπει να περιορίζεται σε χώρους εισόδου και εξόδου, έξω από τους ανελκυστήρες, σε χώρο στάθμευσης, σε ταμεία ή χώρους με χρηματοκιβώτια, ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό κλπ., υπό τον όρο ότι οι κάμερες εστιάζουν στο προστατευόμενο αγαθό κι όχι στους χώρους των εργαζομένων και στα πρόσωπά τους.

Ωστόσο, απαγορεύεται η καταγραφή και παρακολούθηση εργαζομένων στα γραφεία τους, αίθουσες συνεδριάσεων, διαδρόμους, κουζίνα, έξω από αποχωρητήρια, κλπ. Μάλιστα, ακόμη και στην περίπτωση που ο εργοδότης έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των υπαλλήλων για την εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης, η εν λόγω συγκατάθεση δεν αίρει τον παράνομο χαρακτήρα της βιντεοεπιτήρησης.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρεί τις προϋποθέσεις νόμιμης εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων βιντεοεπιτήρησης στο χώρο εργασίας, ο εργαζόμενος (του οποίου το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών του δεδομένων έχει θιχτεί), έχει τη δυνατότητα βάσει του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, να αιτηθεί την διαγραφή των ανωτέρω δεδομένων ή τον περιορισμό της επεξεργασίας τους, να ασκήσει το δικαίωμα πληροφόρησης και πρόσβασης στα δεδομένα που τον αφορούν αλλά και αυτό της εναντίωσης στην επεξεργασία τους. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται και η δυνατότητα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα από τον θιγόμενο εργαζόμενο κατά του υπευθύνου/εκτελούντος την επεξεργασία.

*Ο Γιάννης Καρούζος είναι δικηγόρος-εργατολόγος. Είναι Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και Μεταπτυχιακός Διπλωματούχος της Σχολής Εργατικού και Συνδικαλιστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Τεργέστης στην Ιταλία, με ειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο, Εργασιακές Σχέσεις, Ευρωπαϊκό Εργατικό Δίκαιο, Δίκαιο Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει πολύχρονη εμπειρία και πείρα συμβουλεύοντας δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων και Επιχειρήσεις σε εργασιακά θέματα. Διατέλεσε Σύμβουλος σε τρία Υπουργεία της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπήρξε επί έτη ενεργό μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εργατικού Δικαίου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι Μεσολαβήτης, Μέλος του Σώματος Μεσολαβητών του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Υπήρξε επίσης σύμβουλος στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε). Δημοσιεύει άρθρα και μελέτες σε νομικά περιοδικά εργατικού δικαίου και εργασιακών σχέσεων και σε εφημερίδες.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα https://dikigorosergatologos.gr

Δείτε όλα τα άρθρα του Γιάννη Καρούζου στο fpress.gr ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ