Goldman Sachs: Βλέπει προσεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης - Πόσο θα μειωθεί το χρεός

Goldman Sachs: Βλέπει προσεχείς αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης - Πόσο θα μειωθεί το χρεός

Mετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή δυναμική.

Kαλύτερες θα είναι οι επιδόσεις του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η οποία στο σημείωμά της μετά και την αναθεώρηση της ανάπτυξης του 2023 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, βλέπει να ανοίγει νέος γύρος αναβαθμίσεων της οικονομίας.

Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναφέρεται στο γεγονός ότι μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή δυναμική. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε προς τα πάνω το ονομαστικό και το πραγματικό ΑΕΠ στο 2,2% στη δεύτερη ετήσια εκτίμησή της στις 17 Οκτωβρίου.

Η αναθεώρηση περιελάμβανε ένα σύνολο μεθοδολογικών βελτιώσεων και πιο ολοκληρωμένα δεδομένα: η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε έως και 2,3% ετησίως, σε σύγκριση με 2% προηγουμένως, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης στο 8,3%, σε σύγκριση με 6,6% προηγουμένως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με οδηγό τις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, +6,6% ετησίως) και από την έντονη αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+2% ετησίως).

Συμπεριλαμβανομένων των αναθεωρημένων στοιχείων για το ΑΕΠ και αφήνοντας αμετάβλητες τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του Ελληνικού Δημοσιονομικού Σχεδίου (FSP) που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Goldman Sachs προβλέπει τώρα ότι το χρέος προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω κάτω από την πρόβλεψη του FSP. Η εκτίμηση μάλιστα της επενδυτικής τράπεζας είναι ότι θα φτάσει το 145% του ΑΕΠ το 2025, 3,2 π.μ. κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή της και μειωμένο από 207% το 2020.

Η τελευταία αναθεώρηση του ΑΕΠ υποστηρίζει τη διαρθρωτικά εποικοδομητική αντίληψη για την ελληνική οικονομία, προσθέτει επίσης η Goldman Sachs. Δεδομένου του μακροοικονομικού τοπίου και των θετικών προοπτικών από τους οίκους αξιολόγησης, συνεχίζει να βλέπει την ελληνική οικονομία σε καλή θέση για να έχει μια επιπλέον αναβάθμιση στις προσεχείς αξιολογήσεις (S&P στις 18 Οκτωβρίου, Fitch στις 22 Νοεμβρίου, Scope στις 6 Δεκεμβρίου).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ