Scope: Tα τρία μεγάλα σοκ που "κράτησαν πίσω" την Ευρωζώνη - Πώς θα καλύψει την απόσταση με τις ΗΠΑ

Scope: Tα τρία μεγάλα σοκ που "κράτησαν πίσω" την Ευρωζώνη - Πώς θα καλύψει την απόσταση με τις ΗΠΑ

Παραμένει «βαρίδι» ο Νότος

Ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε στους ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής την κρίσιμη ανάγκη να ανακτήσουν το οικονομικό έδαφος που χάθηκε σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνει ο οίκος Scope, αν και διαπιστώνει ότι το χάσμα είναι λιγότερο ευρύ από ό,τι φαίνεται αρχικά.

Ο οίκος αξιολόγησης εντοπίζει τις προκλήσεις σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα και την παραγωγικότητα κυρίως στη Νότια Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει ασθενής στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Συνολικά, η Scope διαπιστώνει ότι το χάσμα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης από το 1999 και μετά παραμένει σχετικά ήπιο και εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα τρία μεγάλα σοκ: Την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την πανδημία και την ενεργειακή κρίση.

Όπως σημειώνει ο Alvise Lennkh-Yunus, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων της Scope, τα τελευταία 25 χρόνια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αμερικανικό από την δημιουργία του ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον αναλυτή συνιστά μεν επιδείνωση των επιδόσεων της Ευρώπης, αλλά δεν θεωρείται μεγάλη επιδείνωση.

Αντιθέτως, ο Lennkh-Yunus αναγνωρίζει ότι οι υποαποδόσεις της Ευρώπης οφείλονται στους σωστούς λόγους, αφού οι υπεύθυνοι εφάρμοσαν πιο αυστηρές πολιτικές για να διατηρήσουν την δημόσια υγεία στην πανδημία, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης ήταν πιο εστιασμένα σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η Ευρώπη βρίσκεται σε δομικά μειονεκτικότερη θέση σε σχέση με τις ΗΠΑ σε περιόδους ενεργειακών σοκ, καθώς στηρίζεται στις εισαγωγές ενέργειας, την ώρα που οι ΗΠΑ κάνουν εξαγωγές.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, στο υπόλοιπο της περιόδου των 25 χρόνων που εξετάστηκαν, η Ευρωζώνη έχει εμφανίσει εξίσου καλές επιδόσεις με τις ΗΠΑ στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εάν όχι ελαφρώς καλύτερες, με τη Γερμανία και την Ισπανία να υπεραποδίδουν. Αντίθετα, η Ιταλία και η Γαλλία εμφανίζουν υποαποδόσεις.

Εξετάζοντας το εάν η Ευρώπη είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει παρόμοια σοκ στο μέλλον, η Scope απαντά θετικά, παραπέμποντας στο χρηματοοικονομικό αρχιτεκτόνημα της Ευρώπης, έστω και εάν αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όπως άλλωστε δείχνουν και οι εκθέσεις Letta και Draghi.

Η παραγωγικότητα

Η Scope επισημαίνει ότι η παραγωγικότητα, που αποτελεί σημαντική κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης, εμφανίζει μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με τους εργαζόμενους στη βόρεια και τη δυτική Ευρώπη να δουλεύουν λιγότερες ώρες αλλά εξίσου αποδοτικά με τους Αμερικανούς. Οι εργαζόμενοι της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης επίσης καλύπτουν το χάσμα.

Όμως, η αύξηση της παραγωγικότητας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία παραμένει αδύναμη, επισημαίνεται.

Πάντως, η Scope διαπιστώνει ότι η Ισπανία, με τη δυναμική της οικονομία, συνεισφέρει όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη της Ευρώπης, ενώ η Γερμανία, με την δυσκολία της να αντιμετωπίσει τα δομικά οικονομικά της προβλήματα, αποδεικνύεται «βαρίδι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ