ΕΚΤ: Αυξήθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

ΕΚΤ: Αυξήθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις αναμένεται να γίνουν όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεδριάσουν για τον καθορισμό των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Αυξήθηκαν οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν και η άνοδος αυτή είναι απίθανο να είναι αρκετή για να σταματήσει τους αξιωματούχους από το να προχωρήσουν σε μειώσεις των επιτοκίων.

Ενώ οι τιμές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 2,8% τους επόμενους 12 μήνες – όπως και τον Ιούνιο – το μέτρο για τα επόμενα τρία χρόνια αυξήθηκε στο 2,4% από 2,3%, ανέφερε η ΕΚΤ την Παρασκευή σε μηνιαία δημοσκόπηση.

Οι προσδοκίες σχετικά με το πού κατευθύνονται οι τιμές παίζουν βασικό ρόλο στην κίνηση του ίδιου του πληθωρισμού, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναζητούν ακόμη πειστικές αποδείξεις ότι ο στόχος τους για το 2% θα επιτευχθεί στα τέλη του επόμενου έτους, όπως έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος.

Οι νέες τριμηνιαίες προβλέψεις αναμένεται να γίνουν όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεδριάσουν για τον καθορισμό των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια δεύτερη μείωση του κόστους δανεισμού, με τον πληθωρισμό του Αυγούστου να έχει πιθανότατα μετριαστεί μετά την αιφνιδιαστική άνοδο του προηγούμενου μήνα.

Προς επίρρωση αυτής της άποψης, τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν ότι οι μισθοί που αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ολόκληρη την περιοχή του ευρώ των 20 χωρών επιβραδύνθηκαν αισθητά το δεύτερο τρίμηνο.

Παρά το γεγονός ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου ήταν ακόμη ένα τρίμηνο υπεραπόδοσης, το κλίμα είναι κακό, με τη Γερμανία να παραμένει το κύριο πρόβλημα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ΕΚΤ, οι καταναλωτές έγιναν πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία, προβλέποντας συρρίκνωση 1% τους επόμενους 12 μήνες έναντι -0,9% προηγουμένως.

Η έρευνα για τις καταναλωτικές προσδοκίες έδειξε επίσης:

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν παρέμειναν στο 10,6%Τα ονομαστικά εισοδήματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,1% – από 1,4% τον ΙούνιοΟι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών κατά το επόμενο έτος ήταν 3,2%, έναντι 3,3% προηγουμένως

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές της κατοικίας τους θα αυξηθούν κατά 2,6% τους επόμενους 12 μήνες – μειωμένες από το 2,7% του Ιουνίου. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων παρέμειναν στο 4,8%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ