Goldman Sachs: Η έγκριση των μερισμάτων θα ξεκλειδώσει αξία για τις ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs: Η έγκριση των μερισμάτων θα ξεκλειδώσει αξία για τις ελληνικές τράπεζες

Οι τιμές στόχοι

Ως θετικό καταλύτη για την πορεία των μετοχών των ελληνικών τραπεζών κρίνει η Goldman Sachs τις σημερινές εγκρίσεις των διανομών μερισμάτων, επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγε σε προηγούμενη ανάλυσή της ότι θα «ξεκλειδώσουν» αξία.

Όπως υπενθυμίζει η Goldman Sachs, σήμερα η Εθνική ανακοίνωσε ότι η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε το προτεινόμενο μέρισμα για το έτος 2023. Πρόκειται για την πρώτη έγκριση μερίσματος για την Εθνική εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Σύμφωνα με το προηγούμενο guidance της τράπεζας, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε πληρωμή μερίσματος περίπου 30%. Αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση περίπου 4,6%. Η διανομή υπόκειται σε έγκριση από τη Γενική Συνέλευση της Εθνικής.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η έγκριση μερίσματος από την ΕΚΤ είναι θετικός καταλύτης για τις ελληνικές τράπεζες. Πιστεύει ότι η ανακοίνωση μερίσματος τιμολογείται εν μέρει λόγω της σχετικής υπεραπόδοσης της έναντι των ελληνικών τραπεζών (+9%) τους τελευταίους δύο μήνες.

Για την Εθνική η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο 10 ευρώ.

Αναφορικά με την Πειραιώς, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε πληρωμή μερίσματος περίπου 10%. Αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση περίπου 1,7%. Η διανομή υπόκειται σε έγκριση από την Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 28 Ιουνίου 2024.

Κατά την Goldman Sachs, υπάρχουν περιθώρια για ισχυρότερη θετική αντίδραση για την Πειραιώς (έναντι των ομοτίμων), δεδομένης της απόδοσης της μετοχής -3% τους τελευταίους 2 μήνες.

Για την Πειραιώς η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο στα 5,30 ευρώ.

Αναφορικά με την Alpha bank, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε μια πληρωμή περίπου 20% που θα κατανεμηθεί εξίσου μεταξύ μερίσματος και επαναγοράς. Αυτό αντιστοιχεί σε συνολική απόδοση περίπου 3,2%. Η διανομή υπόκειται σε έγκριση από την Ετ.Γ.Σ.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, σε σχετική βάση, αναμένεται ισχυρότερη θετική αντίδραση για την Alpha δεδομένης της απόδοσης της μετοχής -2,5% τους τελευταίους 2 μήνες.

Η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο για την Alpha στα 1,95 ευρώ.

Τέλος, αναφορικά με τη Eurobank, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε πληρωμή μερίσματος περίπου 30%. Αυτό αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση περίπου 4,6%. Η διανομή υπόκειται σε έγκριση από την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Eurobank στις 23 Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ανακοίνωση για τη Eurobank έχει τιμολογηθεί εν μέρει λόγω της σχετικής υπεραπόδοσης των μετοχών έναντι των ελληνικών τραπεζών (+12%) τους τελευταίους δύο μήνες.

Για την Eurobank η Goldman Sachs δίνει τιμή στόχο στα 2,5 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ