Deutsche Bank: Στο top10 των αποδόσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τα δύο «πρόσωπα» του Μαΐου

Deutsche Bank: Στο top10 των αποδόσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τα δύο «πρόσωπα» του Μαΐου

Την «παράσταση» του Μαΐου την έκλεψαν ο S&P 500 και Stoxx 600 που σκαρφάλωσαν σε νέα ρεκόρ.

Μπορεί ο Μάιος δεν μην ήταν θετικός για το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά στην κλίμακα των παγκοσμίων αποδόσεων η ελληνική αγορά κράτησε τη θέση της ανάμεσα στην πρώτη δεκάδα.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank που ανακοινώνονται μηνιαία και δείχνουν αυτή τη φορά ότι την «παράσταση» του Μαΐου την έκλεψαν ο S&P 500 και Stoxx 600 που σκαρφάλωσαν σε νέα ρεκόρ.

Αυτό συνέβη καθώς ο πληθωρισμός των ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρώς, γεγονός που ενίσχυσε τις ελπίδες ότι ήταν ακόμα δυνατή μια ήπια προσγείωση, εξηγεί η Deutsche Bank. Επιπλέον, η γεωπολιτική κατάσταση ήταν επίσης πιο ήρεμη, γεγονός που βοήθησε τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να υποχωρήσουν τον Μάιο μετά από τέσσερις διαδοχικούς μήνες ανόδου.

Ωστόσο, ακόμη και όταν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου τα πήγαιναν καλά στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι αγορές δυσκολεύτηκαν ξανά προς το τέλος του μήνα, παρατηρεί η Deutsche Bank, κάτι που συνέβη και στο ΧΑ. Αυτό συνέβη καθώς τα στοιχεία για τον παγκόσμιο πληθωρισμό αποδείχθηκαν πιο επίμονα από το αναμενόμενο, οδηγώντας σε νέα πίεση τα κρατικά ομόλογα σε πολλές χώρες.

Ανασκόπηση

Ο Μάιος άρχισε θετικά, καθώς η συνεδρίαση της Fed στις αρχές του μήνα αποδείχθηκε λιγότερο επιθετική από ό,τι περίμεναν ορισμένοι αναλυτές. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed J. Powell υποβάθμισε την προοπτική των αυξήσεων των επιτοκίων, λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι «νομίζω ότι είναι απίθανο η επόμενη κίνηση των επιτοκίων να είναι μια αύξηση».

Παράλληλα, η Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό του QT, καθώς υπήρχαν μερικές πτυχές που στηρίζονται στην απόφαση. Λίγο μετά από αυτό, η ανακοίνωση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο ενίσχυσε τη δυναμική στις αγορές. Αν και έδειξε ότι οι μισθοδοσίες εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων είχαν αυξηθεί κατά μόλις 175 χιλιάδες, τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, η βραδύτερη αύξηση των θέσεων εργασίας βοήθησε να μειωθούν οι φόβοι ότι η οικονομία υπερθερμαίνεται και σήμαινε ότι οι επενδυτές έγιναν πιο σίγουροι ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα γίνουν φέτος.

Αυτή η ορμή βρισκόταν στο αποκορύφωμά της γύρω στα μέσα του μήνα, αλλά διαδοχικά στοιχεία έδειξαν μια διαφορετική προοπτική. Η πιο σημαντική ανακοίνωση ήταν αυτή του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Απρίλιο, όπου ο βασικός ΔΤΚ επιβραδύνθηκε με ρυθμό +0,29%, δηλαδή ήταν ο πιο αργός μέχρι στιγμής φέτος.

Παράλληλα, η σουηδική Riksbank έγινε η δεύτερη κεντρική τράπεζα με νόμισμα G10 που μείωσε τα επιτόκια αυτόν τον κύκλο, πραγματοποιώντας την πρώτη της μείωση επιτοκίων από το 2016. Αυτό έγινε εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, από τα μέσα του μήνα περίπου, το ράλι της αγοράς άρχισε να σταματά. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με την Deutsche Bank, κυρίως επειδή πολλά στοιχεία έδειχναν πιο ανθεκτικά και οι ανακοινώσεις του πληθωρισμού έδειχναν δυναμική. Έτσι, αυτό εδραίωσε την αφήγηση για τα επιτόκια, ότι δηλαδή θα μείνουν «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» και οι αγορές προσπάθησαν να προσαρμοστούν σε έναν περισσότερο σταδιακό κύκλο μειώσεων επιτοκίων.

Αυτό συνέβη ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου ο δείκτης PMI της ευρωζώνης για τον Μάιο έφτασε σε υψηλό 12 μηνών και τα στοιχεία μισθών από την ΕΚΤ έδειξαν ότι οι αμοιβές το πρώτο τρίμηνο αυξήθηκαν από +4,5% σε +4,7% σε ετήσια βάση. Στο τέλος του μήνα, τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι ο βασικός ΔΤΚ είχε αυξηθεί έως και +2,9% τον Μάιο.

Έτσι, μέχρι το τέλος του μήνα, οι επενδυτές τιμολόγησαν μόνο 55 μονάδες βάσης με μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, από 66 μονάδες βάσης στο τέλος Απριλίου. Με τη σειρά τους, τα κρατικά ομόλογα πιέστηκαν επίσης στη ζώνη του ευρώ, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να αυξάνεται +8 μονάδες βάσης τον Μάιο στο 2,66%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ