Βloomberg: Γιατί η πρόωρη μείωση στα επιτόκια θα ήταν μεγαλύτερο λάθος για την ΕΚΤ

 Βloomberg: Γιατί η πρόωρη μείωση στα επιτόκια θα ήταν μεγαλύτερο λάθος για την ΕΚΤ

3 αντί 4 επιτοκιακές μειώσεις προβλέπουν οι αναλυτές

Η πρόωρη μείωση των επιτοκίων θα ήταν πολύ μεγαλύτερο λάθος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από ό,τι η πολύ καθυστερημένη μείωσή τους, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων, στοιχεία της οποίας δημοσιεύει το Bloomberg.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εκτιμούν μία πολύ βιαστική κίνηση από την Φρανκφούρτη προκειμένου να αντιστρέψει τον καταιγισμό αυξήσεων των επιτοκίων που θεσπίστηκαν για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό θα εγκυμονούσε μεγαλύτερους κινδύνους από το να περιμένουν πολύ καιρό – μια άποψη που εκφράστηκε από αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, το 56% των αναλυτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι αξιωματούχοι αποφεύγουν ένα τέτοιο λάθος επιλέγοντας την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουν να χαλαρώνουν τις νομισματικές συνθήκες. Συνεχίζουν να προβλέπουν μια πρώτη κίνηση τον Ιούνιο.

«Η ΕΚΤ έχει το εξής δίλημμα: να μειώσει πολύ νωρίς – και να διακινδυνεύσει μια αναζωπύρωση του πληθωρισμού και ενδεχομένως να χρειαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια – έναντι του να μειώσει πολύ αργά», δήλωσε ο Andrzej Szczepaniak, οικονομολόγος της Nomura. «Το τελευταίο είναι σαφώς το καλύτερο σενάριο».

Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τους κεντρικούς τραπεζίτες σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο να ετοιμάζονται επίσης να χαλαρώσουν την πολιτική τους, οι ερωτηθέντες προέβλεψαν τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την ΕΚΤ φέτος. Στην τελευταία έρευνα «έβλεπαν» τέσσερις αυξήσει, ωστόσο, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Φρανκφούρτη ανησυχούν ότι η ταχεία αύξηση των μισθών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αντιστροφή της αύξησης των τιμών προς τον στόχο του 2%.

Καμία αλλαγή στο επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα είναι 4%, δεν προβλέπεται στις 6-7 Μαρτίου, όταν θα συγκληθεί το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι οικονομολόγοι, οι επενδυτές και οι περισσότεροι αξιωματούχοι ευθυγραμμίζονται τώρα για μια πρώτη μείωση που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι «η τρέχουσα αποπληθωριστική διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί» – κάτι που θα πρέπει να φανεί στα στοιχεία του Φεβρουαρίου για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Αναλυτές σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg βλέπουν επιβράδυνση στο 2,5% από 2,8% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Ισαμπέλ Σνάμπελ έχει συνταχθεί με τον πρόεδρο της Bundesbank Joachim Nagel και άλλα «γεράκια» προειδοποιώντας κατά της πρόωρης μείωσης του κόστους δανεισμού, με τους κινδύνους να περιλαμβάνουν τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, την ανθεκτική αγορά εργασίας και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα «περιστέρια», ωστόσο, ανησυχούν περισσότερο για μια παραπαίουσα οικονομία που απέφυγε οριακά την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και ανησυχούν για την υποεκπλήρωση του στόχου για τον πληθωρισμό.

Ενώ περιορίζουν λίγο τις προβλέψεις τους για χαλάρωση για το 2024, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να βλέπουν το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25% στο τέλος του 2025.

«Τώρα που η αγορά έχει σχεδόν προσαρμόσει τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες της όσον αφορά τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε αδικαιολόγητη λανθασμένη καθοδήγηση», δήλωσε ο Carsten Brzeski, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικών της ING.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία αντίδρασής της, «δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με το πού χρειάζεται να δει τον πραγματικό πληθωρισμό, τις μισθολογικές εξελίξεις και τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, προκειμένου να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια».

Παράλληλα με την απόφαση πολιτικής της ΕΚΤ, την Πέμπτη θα υπάρξει νέος γύρος τριμηνιαίων οικονομικών προβλέψεων, όπου η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει αναθεωρήσεις προς τα κάτω της ανάπτυξης το 2024 και το 2025 και του πληθωρισμού φέτος. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η αύξηση των τιμών για το 2025 και το 2026 – ζωτικής σημασίας για την ΕΚΤ θα παραμείνει αμετάβλητη στο 2,1% και στο 1,9%.

Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός φαίνεται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 2%, ορισμένοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Υπάρχει κίνδυνος λιγότερων μειώσεων επιτοκίων από το βασικό μας πλαίσιο ή τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εάν ο πληθωρισμός και η αύξηση των μισθών αποδειχθούν πιο επίμονα», δήλωσε ο Dennis Shen, ανώτερος διευθυντής της Scope Ratings. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη γεωπολιτική έναν άλλο «βασικό» κίνδυνο.

Τέτοια σενάρια παρουσιάζουν κίνδυνο περαιτέρω σοκ από την πλευρά της προσφοράς, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις προοπτικές σταθερότητας των τιμών και κρατώντας το ενδεχόμενο να θέσουμε σε αναμονή, αν όχι ακόμη και να αντιστρέψουμε τα βήματα εξομάλυνσης της πολιτικής», δήλωσε ο Shen.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα κατέγραψαν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο και την άνοδο των λαϊκιστών στην Ευρώπη μεταξύ των κορυφαίων κινδύνων.

Όσον αφορά την επανεξέταση της ΕΚΤ σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής, βλέπουν ότι οι αξιωματούχοι σηματοδοτούν προτιμήσεις για μικρότερο ισολογισμό και παροχή ρευστότητας με γνώμονα τη ζήτηση, καθώς και για μόνιμο χαρτοφυλάκιο ομολόγων και υψηλότερες απαιτήσεις ελάχιστων αποθεματικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ