Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% το 2024 στην Ελλάδα - Οι προοπτικές και οι προκλήσεις

 Το χρέος θα πέσει στο 141% σε 5 χρόνια

Iσχυρή θα είναι η αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και το 2024, σύμφωνα με την Scope, η οποία ανεβάζει τον πήχη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη. Όπως αναφέρει ο οίκος, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος και κατά 2,3% για το 2025 – μετά από εκτίμηση 2,1% φέτος. Οι ρυθμοί είναι πολύ πάνω από την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1,1% για το σύνολο της ζώνης του ευρώ το επόμενο έτος, μετά από 0,7% για τη ζώνη του ευρώ φέτος.

Η Scope ήταν η πρώτη δυτική εταιρεία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την Ελλάδα (BBB-/Stable) σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας (IG) τον Αύγουστο του 2023. Η IG στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει πίσω της τις κρίσεις της τα τελευταία 15 χρόνια, αναφέρει η Scope.

Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας από εγκεκριμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης όπως οι Scope, DBRS, Standard & Poor’s και Fitch Ratings αφαιρεί τους κινδύνους για την επιλεξιμότητα της Ελλάδας στις αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και ως εξασφάλιση για πράξεις επαναγοράς, εξηγεί.

Πολύ καλές επιδόσεις

Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει καλύτερες επιδόσεις καθώς η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών συνεχίζεται, υποστηριζόμενη από την ανεργία που η Scope προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Οι επενδύσεις θα πρέπει επίσης να ενισχυθούν, βοηθούμενες από τα επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ που έφθασαν πρόσφατα στο ανώτατο σημείο του 4%, ακόμη και αν τα επιτόκια πολιτικής παραμείνουν στα υψηλότερα επίπεδα για ένα μεγάλο μέρος του 2024. Η αύξηση των εξαγωγών θα μπορούσε να βοηθήσει, στηριγμένη στην ανάκαμψη της ζήτησης από τους ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους παράλληλα με τη συνεχή ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών.

Επίσης, το χρέος συνέχισε να μειώνεται έντονα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Scope το χρέος της γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα φτάσει το 141% του ΑΕΠ έως το 2028, με την Ελλάδα να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια. Αυτό διασφαλίζει επίσης ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει την επιλεξιμότητά της στα προγράμματα της ΕΚΤ – όπως το TPI.

Οι κίνδυνοι

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για τις προοπτικές, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για περαιτέρω ανοδικές εκπλήξεις πληθωρισμού, επισημαίνει η Scope.

Κίνδυνος είναι και η πολιτική. Καθώς οι όροι δανεισμού διευκολύνονται για την Ελλάδα και τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα επιβραδύνουν, η ανησυχία είναι μια σταδιακή στροφή προς την ανατροπή των μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων ετών της κρίσης. Μεσοπρόθεσμα, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο για την οικονομία λόγω των εκθέσεων από τον τουρισμό και τη γεωργία, καταλήγει η Scope.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ