Αισιόδοξη για το ελληνικό χρηματιστήριο η Goldman Sachs - Στις 1.325 μονάδες βλέπει το Γενικό Δείκτη

Αισιόδοξη για το ελληνικό χρηματιστήριο η Goldman Sachs - Στις 1.325 μονάδες βλέπει το Γενικό Δείκτη

 Οι εκτιμήσεις για τις ασιατικές αγορές

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί να ανέλθει κατά περίπου 10% έως τις 1.325 μονάδες μέχρι το 2024 προβλέπει τώρα η Goldman Sachs.

Συνολικά, οι προβλέψεις της Goldman Sachs για τον Γενικό Δείκτη είναι μάλλον αισιόδοξες και προβλέπουν ότι ο δείκτης θα φτάσει τις 1.325 μονάδες το επόμενο δωδεκάμηνο, παρουσιάζοντας ένα περιθώριο ανόδου της τάξης του 10% από τα τρέχοντα επίπεδα. Παρέχουν μια αξιοσημείωτη προοπτική για την αγορά, περιλαμβάνοντας μια υψηλή μερισματική απόδοση της τάξης του 6%, η οποία την καθιστά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για το Χρηματιστήριο διαμορφώνεται στο 6,8x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (7x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus από την άλλη, να αναμένει μηδενικά επίπεδα ανάπτυξης (από τις ελάχιστες αγορές). Παράλληλα, η μερισματική απόδοση αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6% που είναι και από τα υψηλότερα επίπεδα, μετά την Κολομβία (9%), την Τσεχία (8%) και τη Χιλή (7%).

Μεταξύ των αναδυόμενων, ένα υψηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου, σε όρους τοπικού νομίσματος αναμένεται να καταγράψουν οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, της Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Νότιας Αφρικής, της Κολομβίας και της Ινδονησίας, με την Ελλάδα στο 10%. Να σημειωθεί επίσης, πως η εγχώρια αγορά δε συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της Goldman Sachs από τον «χάρτη» των αναδυόμενων, με τον επενδυτικό οίκο να κυνηγά πιθανώς αγορές που είτε υποαπέδωσαν το προηγούμενο διάστημα, είτε προσφέρουν μια πιο ευρεία κυκλική έκθεση.

Ο αμερικανικός οίκος περιορίζει ελαφρώς την εκτίμησή του και για την πορεία του δείκτη MSCI EM (MSCI Αναδυόμενων Αγορών) έναντι της προηγούμενης φοράς, στις 1.050 μονάδες (από τις 1.150 προηγουμένως και 1.175 μονάδες) με τον Stoxx 600 στις 480 μονάδες (αύξηση των EPS κατά 9%) και τον S&P 500 (αύξηση των EPS κατά 12%) στις 4.700 μονάδες.

Ευρύτερα, οι αναλυτές σημειώνουν πως ο MSCI EM καλύπτεται από 24 μετοχικούς δείκτες, ο καθένας με μια διαφορετική μακροοικονομική έκθεση και διαφορετικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Ως προς το τελευταίο, η μεγάλη εικόνα είναι λίγο πολύ κοινή στις περισσότερες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές, με τα επιτόκια να αποτελούν τροχοπέδη στην προσπάθεια υψηλότερων αποτιμήσεων, υποδηλώνοντας έτσι, ότι η παγκόσμια αναπτυξιακή δυναμική θα είναι ο βασικός «μοχλός» των μελλοντικών αποδόσεων.

Πέραν αυτών, ενώ ο S&P 500 κινείται με βάση το «soft landing» σενάριο, οι αναδυόμενες αγορές κινούνται στους ρυθμούς της «απογείωσης» των EPS. Συγκεκριμένα, ο S&P 500 κατέγραψε αύξηση των EPS κατά 7% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία, όταν τα EPS του MSCI EM υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 2%. Σύμφωνα με τη Goldman Sachs, υπήρξαν αρκετοί σύντομοι κύκλοι στην πορεία, με την αδυναμία του EM FX και το dilution να έχουν καθοριστικό ρόλο στην ισχνή ανάπτυξη των EPS. Οι αναλυτές αναμένουν, συνεπώς, μια ανάκαμψη των EPS το 2024 κατά 13% (το ήμισυ της αύξησης της τάξεως του 27% που καταγράφηκε το 2017 και λιγότερο από το 16% που καταγράφηκε το 2021).

Έτσι, ο αμερικανικός οίκος βλέπει περαιτέρω δυνατότητες υπεραπόδοσης στον MSCI Κίνας υπό το πρίσμα μιας σχετικά υποστηρικτικής πολιτικής και των καλύτερων δεδομένων ανάπτυξης. Επίσης, προτιμά την αγορά της Κορέας δεδομένης της ευρύτερης έκθεσης στον παγκόσμιο κύκλο, με τη Λατινική Αμερική να προσφέρει ανοίγματα σε αγορές ευαίσθητες στα επιτόκια, ξεχωρίζοντας το Μεξικό (μετά την πρόσφατη υποαπόδοση) ως μια αγορά που είναι έτοιμη να επωφεληθεί από την επέκταση του κύκλου στις ΗΠΑ καθώς και από τις δυνατότητες μειώσεων των επιτοκίων στα μέσα του κύκλου. Η Νότια Αφρική είναι μια αγορά που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα τοπικά επιτόκια και έχει υποαποδώσει σημαντικά το 2023 (πτώση 19 ποσοστιαίες μονάδες έναντι EM εκτός Κίνας), καθιστώντας την την πρώτη υποψήφια του ευρύτερου rotation. Επίσης, η Ινδία συνεχίζει να προσφέρει μια σταθερή και ισχυρή ανάπτυξη των EPS (αύξηση 15% ετησίως) και αναμένεται να αποτελέσει μια σχετικά «ασφαλή» επένδυση το 2024, με μέτριες δυνατότητες υπεραπόδοσης, ενώ από την περιοχή MENA, η Goldman Sachs ξεχωρίζει την Αίγυπτο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ