Τράπεζα Πειραιώς: Σε αναπτυξιακή τροχιά η Ελλάδα παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Τράπεζα Πειραιώς: Σε αναπτυξιακή τροχιά η Ελλάδα παρά τη διεθνή αβεβαιότητα

Το α’ τρίμηνο του 2023 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%

Στις αρχές του 2023 η ελληνική οικονομία, παρέμεινε σε αναπτυξιακή τροχιά, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον και τις μακροοικονομικές επιπτώσεις της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ.αναφέρει σε νέα ανάλυση της η Τράπεζας Πειραιώς.

Σημαντικό στοιχείο της δυναμικής της οικονομίας, σε συνθήκες - αν και επιβραδυνόμενου - ακόμη υψηλού πληθωρισμού, είναι η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 7,1% το α’ τρίμηνο 2023 με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε πραγματικούς όρους να διατηρηθεί σε θετική τροχιά.

Συγκεκριμένα, το α’ τρίμηνο του 2023 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1%, ρυθμός αν και βραδύτερος του αντίστοιχου προ έτους επιπέδου, παραμένει υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης (1,0%).

Ταυτόχρονα, ανοδική είναι η πορεία στους βραχυχρονίους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα το ποσοστό ανεργίας σταδιακά περιορίζεται. Σε πολιτικό επίπεδο, οι εκλογές στις 25 Ιουνίου οδηγούν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εξέλιξη που με βάση τον οίκο αξιολόγησης Moody’s αποτελεί πιστωτικά θετικό γεγονός.

Διεθνείς Εξελίξεις

Από τις πρόσφατες συνεδριάσεις της Fed και της ΕΚΤ και τις επικαιροποιημένες προβλέψεις τους προκύπτει ότι η ανοδική πορεία των βασικών επιτοκίων τους δεν έχει ολοκληρωθεί, προδιαγράφοντας νέα αύξηση κατά 25 μ.β. στις συνεδριάσεις του Ιουλίου. Παράλληλα, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συνεχίζεται, με τον συνολικό να περιορίζεται εντονότερα και τον δομικό να ακολουθεί με χαμηλότερο ρυθμό. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ συνεχίζουν να είναι στην πλειονότητά τους καλά, ενώ στην Ευρωζώνη πληθαίνουν οι ενδείξεις (κυρίως βάσει της εξέλιξης των πρόδρομων δεικτών) που αυξάνουν την πιθανότητα ήπιας ύφεσης τους επόμενους μήνες.

Στην Κίνα, η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σχετικά έντονο ρυθμό, αν και επιβραδυνόμενο βάσει των στοιχείων του Μαΐου. Για να στηρίξει την αναπτυξιακή δυναμική η κεντρική τράπεζα της χώρας στα μέσα Ιουνίου μείωσε κατά 10 μονάδες βάσης τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Τέλος, στην Ιαπωνία συνεχίζεται η ανάπτυξη με σχετικά ήπιο ρυθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ