Εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ - Σε δύο εβδομάδες η μεταφορά της ΔΤ

Εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ - Σε δύο εβδομάδες η μεταφορά της ΔΤ
(upd4) Επέμβαση της αστυνομίας, παρουσία εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 4.00 τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Η εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ ήταν πολιτική απόφαση υποστήριξε ο υφ.Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Π.Καψής, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως το κτήριο έπρεπε να είχε αποδοθεί νωρίτερα.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Καψής τόνισε ότι το κτήριο θα αποδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε μετά τις απαραίτητες διαδικασίες -έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες- να μεταφερθεί εκεί η Δημόσια Τηλεόραση και να αρχίσει να αποκαθίσταται ένα κανονικό πρόγραμμα και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο.
Κατόπιν, η ΝΕΡΙΤ θα αναλάβει την ευθύνη και θα προχωρήσει στον προγραμματισμό του νέου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης είπε ο κ.Καψής, τονίζοντας ότι η ευθύνη του σχεδιασμού ανήκει στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ και ότι στη νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση θα απασχολούνται 1.200 με 1.500 άτομα.

Το χρονικό της επέμβασης στο Ραδιομέγαρο

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε από την πλαϊνή είσοδο του ραδιομεγάρου, επί της οδού Δημητσάνας και έκτοτε οι δύο πύλες του ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ μπροστά τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας. Η κεντρική πύλη του ραδιομεγάρου έχει κλείσει με χειροπέδες. Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π.Καλφαγιάννης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδας. Λίγο πριν από τις 08:00, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.
Από τη στιγμή της επέμβασης έξω από την ΕΡΤ βρέθηκαν οι πρόεδροι της Ενώσεως Συντακτών Μαρία Αντωνιάδου, της Ομοσπονδίας Συντακτών Γιώργος Σαββίδης και περίπου δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βρισκόμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της δουλειάς των συναδέλφων μας» δήλωσε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η οποία βρίσκεται με τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης, έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μετά την επέμβαση των ΜΑΤ στο κτίριο.
«Δέκα μέρες πριν από την επέτειο της χουντικής επέμβαση στο Πολυτεχνείου, η τροϊκανή κυβέρνηση εισέβαλε με τον ίδιο τρόπο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Ζητάω το αυτονόητο, να μπω στο Ραδιομέγαρο γιατί δεν μπορεί να γίνεται αυτό χωρίς την παρουσία των εργαζομένων» δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης.

Στο Ραδιομέγαρο έφτασε πριν από λίγη ώρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη, μεταξύ άλλων, από τους Ν. Βούτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημ.Στρατούλη και Ν. Βαλαβάνη, που ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο.

«Δεν μας άφηναν επί 2,5 ώρες να προσεγγίσουμε το ραδιομέγαρο. Καλούμε τον κόσμο να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Είναι έξω από κάθε λογική να απαγορεύουν την είσοδο στο Ραδιομέγαρο ή την πρόσβαση σε αυτό, που ήταν ο ναός της ενημέρωσης εδώ και χρόνια. Ο εισαγγελέας κρύβεται, λέει ότι δεν είναι υπεύθυνος για την επιχείρηση. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και θα ζητάμε διαρκώς να μπούμε στο Ραδιομέγαρο» δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Ύστερα από συνεννόηση Σαμαρά - Βενιζέλο η επέμβαση στο ραδιομέγραρο

Μετά από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο ελήφθη η απόφαση για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, προκειμένου να λήξει η κατάληψη των εργαζομένων την οποία η κυβέρνηση χαρακτηρίζει παράνομη. Το επιχειρησιακό σκέλος χειρίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίας Τάξεων, Νίκος Δένδιας.
«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου και πρόσθεσε ότι «το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα».
Ορισμένοι είχαν επενδύσει πολιτικά να γίνει εστία αναταραχής τόνισε ο κ. Κεδίκογλου αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Όσο για την πρόθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθουν στον χώρο του Ραδιομεγάρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε «ποιος ο λόγος πέρα από το να κάνουν σόου» και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει η απογραφή του υλικού.
Για μήνες υπήρχει πλήρης ανομία με θύματα και τους εργαζόμενους, αφού δεν μπορούσαν να δοθούν ούτε καν οι αποζημιώσεις, κατέληξε ο κ. Κεδίκογλου.

Συλαλλητήρια συμπαράστασης

Συλλαλητήρια συμπαράστασης στους πρώην εργαζόμενους της ΕΡΤ διοργανώνονται με αφορμή την πρωινή αστυνομική επέμβαση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.
Η Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης καλεί σε μαζικό συλλαλητήριο στις 16:00 το απόγευμα στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό, σε αντίστοιχες εκδηλώσεις συμπαράστασης αναμένεται να προχωρήσουν και άλλοι χώροι εργαζομένων και συνδικάτα.
Εν τω μεταξύ, τον γύρο του κόσμου κάνει από νωρίς το πρωί η αστυνομική επιχείρηση στην ΕΡΤ.
To Reuters στην ανταπόκριση του αναφέρεται στα γεγονότα, επισημαίνοντας ότι έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ καθώς και ότι προσήχθησαν τέσσερα άτομα (τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα).
Το Associated Press αναφέρει στο τηλεγράφημά του ότι απομακρύνθηκαν όσοι εργαζόμενοι παρέμεναν στο Ραδιομέγαρο, λέγοντας πως την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης βρίσκονταν εντός ελάχιστοι εργαζόμενοι.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την είδηση της εκκένωσης των εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας ότι έγιναν έρευνες σε κάθε δωμάτιο του κτηρίου ενώ υπενθυμίζει τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί τον περασμένο Ιούνιο, όταν και είχε ανακοινωθεί το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναφέροντας πως η εξέλιξη αυτή «παραλίγο να ρίξει την κυβέρνηση μετά την αποχώρηση ενός από τα τρία κόμματα που την απάρτιζαν».
Το BBC μεταδίδει πως η επέμβαση ήταν ουσιαστικά αναμενόμενη.

H ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας, η ελεύθερη και καθολική λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι επιβεβλημένο καθήκον των συντεταγμένων αρχών της πολιτείας για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρεται σε δήλωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Νωρίτερα το fpress μετέδιδε: Παρουσία εισαγγελέα εισέβαλαν γύρω στις 4:30 το πρωί τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ το οποίο είχαν καταλάβει εδώ και μήνες εργαζόμενοι της πρώην δημόσιας τηλεόρασης. Τα ΜΑΤ απώθησαν με χημικά όλους όσους βρίσκονταν στο κτίριο και επανακατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του Ραδιομεγάρου. Συνελήφθησαν ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης και άλλοι τρεις εγαζόμενοι που προσάγονται στην ΓΑΔΑ.

Τα ΜΑΤ έχουν κλείσει πλέον τις εισόδους στην ΕΡΤ και κατά διαστήματα απωθούν συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο. Στην ΕΡΤ βρέθηκαν λίγα λεπτά μετά την επιχείρηση των ΜΑΤ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από πλευράς των δημοσιογραφικών σωματείων κατέφθaσαν άμεσα η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Σαββίδης και το μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Νανά Νταουντάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ