Η Ισπανία θα ζητήσει νέα δάνεια πάνω από 84 δισ. ευρώ από την ΕΕ

Η Ισπανία θα ζητήσει νέα  δάνεια πάνω από 84 δισ. ευρώ  από την ΕΕ

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια της ΕΕ θα προσθέτουν κατά μέσο όρο 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ετησίως έως το 2031

Η ισπανική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση δάνεια ύψους 84 δισ. ευρώ και επιπλέον 7,7 δισ.ευρώ σε επιχορηγήσεις ως μέρος του πακέτου ανάκαμψης του μπλοκ από τον COVID-19, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομίας Nadia Calvino.

Αυτό σημαίνει ότι η Ισπανία θα επιδιώξει την πλήρη κατανομή της στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πακέτου ανακούφισης από την πανδημία συνολικής αξίας άνω των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και θα χρησιμοποιήσει 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέα βοήθεια του ΕΕ Repower με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επιχορηγήσεις και τα δάνεια της ΕΕ θα προσθέτουν κατά μέσο όρο 2,6 ποσοστιαίες μονάδες στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ετησίως έως το 2031.

«Σχεδόν σίγουρα θα έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη για φέτος από ό,τι είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό για το 2023», είπε ο Καλβίνο σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Τράπεζα της Ισπανίας νωρίτερα την Τρίτη αύξησε ελαφρώς την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη για φέτος στο 4,6%, αλλά μείωσε τις προβλέψεις για το επόμενο έτος, όταν αναμένει απότομη επιβράδυνση στο 1,3% και για το 2024.

Η Calvino είπε ότι τα δάνεια με ευνοϊκούς όρους της ΕΕ θα διοχετευθούν μέσω επενδυτικών οχημάτων που συνδέονται με το κράτος, ώστε να μην επηρεαστεί άμεσα το βάρος του δημόσιου χρέους της Ισπανίας, πρόσθεσε.

Συνολικά, η Ισπανία θα κινητοποιήσει 160 δισ. ευρώ, από τα 140 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προγραμματιστεί και στη συνέχεια αυξήθηκαν με νέα προγράμματα ή προσαρμογές.

Μέχρι στιγμής έχει λάβει 31 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της πανδημίας της ΕΕ και έχει χρησιμοποιήσει περίπου 22 δισεκατομμύρια από αυτό το ποσό, σύμφωνα με την Calvino, αν και πρόσφατη μελέτη των συμβούλων της EY και της σχολής επιχειρήσεων ESADE υπολόγισε ότι μόλις 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ είχαν φτάσει στην πραγματική οικονομία.
Έως και 15 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο ταμείο του Επίσημου Πιστωτικού Ινστιτούτου (ICO) για την παροχή πράσινης χρηματοδότησης για τις εταιρείες.

Τα 7,7 δισ. σε επιχορηγήσεις και έως και 18,6 δισ. δάνεια θα ενισχύσουν τη χρηματοδότηση που έχει ήδη διατεθεί σε μεγάλα έργα, όπως η παραγωγή μικροτσίπ στην Ισπανία ή το πράσινο υδρογόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ