Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία - Πυρετός στην αγορά ενέργειας

Τύμπανα πολέμου στην Ουκρανία - Πυρετός στην αγορά ενέργειας

Κινητοποίηση των εφέδρων διέταξαν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει πως η Ρωσία έχει αποφασίσει να διεξάγει πόλεμο στη χώρα.

Την κινητοποίηση όλων όσων μπορούν να κρατούν όπλο διέταξααν οι επικεφαλής των αυτονομιστών στις περιοχές το Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία σε απάντηση αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν ως επιθετικότητα του Κιέβου.

Οι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως δέχθηκαν πυρά από το ουκρανικό πυροβολικό την Πέμπτη, την Παρασκευή και τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως οι αυτονομιστές έχουν παραβιάσει την εκεχειρία κατ’ επανάληψη και πως έχουν πλήξει με πυρά όλμων και πυροβόλων ουκρανικά χωριά.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πεπεισμένος πως η Ρωσία έχει αποφασίσει να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που αρνείται η Μόσχα. Οι ΗΠΑ αναφέρουν πως ως και 190.000 Ρώσοι στρατιώτες και αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα έχουν λάβει θέσεις και πως 40% των Ρώσων στρατιωτών βρίσκονται σε διάταξη επίθεσης.

Η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία προκαλεί νέες αναταράξεις στην αγορά ενέργειας και φόβους για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι 11 μεγάλες χώρες παραγωγής φυσικού αερίου συναντώνται την Κυριακή στο Κατάρ για να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται, ωστόσο από το τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να απέχει η Ρωσία. Κατάρ, Ιράν, Λιβύη, Αλγερία και Νιγηρία διαθέτουν μαζί με τη Ρωσία το 70% των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου όμως στην περίπτσωη μίας ανάφλεξης στην Ουκρανία και τυχόν διακοπής της τροφοδοσίας της Ευρώπης δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση. Μοιραία τα βλέμματα των Ευρωπαίων στρέφονται προς τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που όμως δεν είναι βέβαιο πως θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό που ίσως θα δημιουργηθεί στην αγορά φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ