Γερμανία: Εγκρίθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων στον κλάδο της υγείας
Νόμο υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Γερμανίας υιοθέτησαν σήμερα Παρασκευή (10.12.2021) οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ, κάτι που αναμένεται να ισχύσει από την αρχή του 2022.
Το νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο βήμα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη Γερμανία ώστε μετέπειτα να επεκταθεί στο σύνολο του γενικού πληθυσμού και έχει ως στόχο να προστατευθούν οι ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες. Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Μπούντεσταγκ, όπου οι σοσιαλδημοκράτες, οι οικολόγοι και οι φιλελεύθεροι έχουν την πλειοψηφία, με 571 ψήφους υπέρ και 80 κατά.
Στο εξής όλοι όσοι εργάζονται στα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τους οίκους φροντίδας οφείλουν να έχουν κάνει το εμβόλιο ή να έχουν ιαθεί από τον Covid-19. Το μέτρο αφορά επίσης το προσωπικό ιδρυμάτων που υποδέχονται πρόσωπα με ειδικές ανάγκες, τις κλινικές ημέρας, τα ιατρεία, τις υπηρεσίες διάσωσης ή τα κοινωνικοεκπαιδευτικά κέντρα.
Στο νομοσχέδιο υπογραμμίζεται ότι οι επαγγελματίες της υγείας έχουν «ιδιαίτερη ευθύνη», επειδή βρίσκονται «σε στενή και εντατική επαφή με ομάδες προσώπων που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρής ή θανάσιμης εξέλιξης της νόσου». Μάλιστα, όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022 να αποδείξουν τον πλήρη εμβολιασμό τους, διαφορετικά δεν θα μπορούν πλέον να εργάζονται.
Ιατρικά ιδρύματα, ιδιαίτερα οίκοι ευγηρίας στη Σαξονία Άνχαλτ και στο Βραδεμβούργο, αποδείχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες εστίες μόλυνσης από το νέο κορονοϊό, με υψηλό αριθμό θανάτων μεταξύ των τροφίμων. Η αλυσίδα των μολύνσεων ξεκίνησε σε μερικές περιπτώσεις από ένα μη εμβολιασμένο εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να αρχίσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού για όλους.
Μολονότι τα δεδομένα για τα επαγγέλματα αυτά παραμένουν ατελή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι κατά μέσο όρο περισσότερο εμβολιασμένο (90%) απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός (69,3%), σύμφωνα με το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ωστόσο, ο νέος υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ είπε ότι είναι απαράδεκτο να μην έχουν εμβολιαστεί όλοι οι υγειονομικοί ακόμη.
Με αυτή την απόφαση, η Γερμανία ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία ή η Βρετανία, που έχουν ήδη νομοθετήσει τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού όσον αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Καθώς πλήττεται από ένα νέο ισχυρό κύμα κρουσμάτων, η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει περισσότερο. Ο νέος σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς σκοπεύει να ζητήσει από το κοινοβούλιο να αποφανθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς για τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού για όλους που, αν εγκριθεί, θα τεθεί σε ισχύ το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.
Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, το 68% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού για όλους τους ενηλίκους, ένα ποσοστό το οποίο αυξάνεται.
Εντούτοις οι αρχές εκφράζουν φόβους μήπως το μέτρο αυτό υποδαυλίσει το θυμό αυτών που είναι αντίθετοι στους υγειονομικούς περιορισμούς, οι οποίοι κινητοποιούνται κατά χιλιάδες από την αρχή της πανδημίας.
Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ προειδοποιεί σήμερα στο περιοδικό Spiegel πως τα πρόστιμα γι’ αυτούς που θα αρνηθούν να εμβολιαστούν είναι «αναπόφευκτα».