OPEC: Μειώνει για τρίτο συνεχόμενο μήνα τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

OPEC: Μειώνει για τρίτο συνεχόμενο μήνα τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο OPEC και οι σύμμαχοί του αναμένεται να αρχίσουν να αποκαθιστούν σταδιακά την παραγωγή των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε μηνιαίες δόσεις από τον Δεκέμβριο

Ο OPEC μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου φέτος και για τρίτο συνεχή μήνα, καθώς η ομάδα αναγνωρίζει με καθυστέρηση την επιβράδυνση της παγκόσμιας χρήσης καυσίμων.

Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – περίπου 2% – το 2024, ή 106.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε ο OPEC στη μηνιαία έκθεσή του. Η αναθεώρηση οφειλόταν «σε μεγάλο βαθμό στα πραγματικά δεδομένα που ελήφθησαν σε συνδυασμό με ελαφρώς χαμηλότερες προσδοκίες» για ορισμένες περιοχές, ανέφερε.

Με τις τρεις διαδοχικές υποβαθμίσεις, ο OPEC αρχίζει να υποχωρεί από τις έντονα ανοδικές προβλέψεις που διατηρούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ακόμη και μετά τις μειώσεις, οι εκτιμήσεις του για τη ζήτηση παραμένουν μια εξαίρεση και κυμαίνονται πάνω από τις τράπεζες και τους οίκους συναλλαγών της Wall Street και στο ανώτατο άκρο του εύρους που αναμένει η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Aramco, όπως σημειώνει το Bloomberg. Είναι περίπου διπλάσια από το ποσοστό που βλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Οι ενέργειες των ίδιων των μελών του OPEC υποδηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της γραμματείας του με έδρα τη Βιέννη, καθυστερώντας τα σχέδιά τους για την αποκατάσταση της σταματημένης παραγωγής αργού, ακόμη και όταν οι προβλέψεις δείχνουν ένα σημαντικό έλλειμμα προσφοράς.

Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, ο OPEC και οι σύμμαχοί του αναμένεται να αρχίσουν να αποκαθιστούν σταδιακά την παραγωγή των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως σε μηνιαίες δόσεις από τον Δεκέμβριο, δύο μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Παρατηρητές της αγοράς, όπως η JPMorgan Chase & Co. και η Citigroup Inc. παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς το αν θα προχωρήσουν εν μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα -που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή- και της διόγκωσης των προμηθειών από την αμερικανική ήπειρο.

OPEC: Ποιες χώρες δεν μείωσαν αρκετά την παραγωγή

Ενώ οι τιμές του αργού έχουν ενισχυθεί από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, στα 77 δολάρια το βαρέλι είναι πολύ χαμηλές για ορισμένες χώρες του OPEC. Οι προσπάθειες του συνασπισμού να στηρίξει τις τιμές έχουν υπονομευθεί από χώρες που απέτυχαν να υλοποιήσουν τις περικοπές τους, κυρίως το Ιράκ, το Καζακστάν και τη Ρωσία.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι το Ιράκ σημείωσε καθυστερημένη πρόοδο στην εφαρμογή του μεριδίου του στις περικοπές της παραγωγής που οφείλονται από την αρχή του έτους, ενώ εξακολουθεί να αντλεί πάνω από τη συμφωνημένη ποσόστωσή του.

Η Βαγδάτη περιόρισε την παραγωγή κατά 155.000 βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο στα 4,112 εκατομμύρια ημερησίως, πλησιάζοντας τον στόχο των 4 εκατομμυρίων ενώ παρέμεινε πάνω από αυτόν – και εξακολουθώντας να μην έχει σημειώσει πρόοδο στις επιπλέον περικοπές που είχε υποσχεθεί για να αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή. Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η παραγωγή είναι κάτω από την ποσόστωση.

Το Καζακστάν αύξησε την παραγωγή κατά 75.000 βαρέλια την ημέρα σε 1,545 εκατομμύρια, αθετώντας τη δέσμευσή του να έχει καλύτερες επιδόσεις. Η Ρωσία μείωσε κατά 28.000 ημερησίως, αλλά παρέμεινε επίσης πάνω από το πλαφόν της, στα περίπου 9 εκατομμύρια ημερησίως.

Ο OPEC+ αναμένεται να λάβει απόφαση σχετικά με την προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο αύξηση της παραγωγής του τις επόμενες εβδομάδες και αναμένεται να συνεδριάσει την 1η Δεκεμβρίου για να εξετάσει την πολιτική παραγωγής για το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ