Η γερμανική κυβέρνηση αναστέλλει τις πωλήσεις μετοχών της Commerzbank - Νέες βολές κατά UniCredit

Η γερμανική κυβέρνηση αναστέλλει τις πωλήσεις μετοχών της Commerzbank - Νέες βολές κατά UniCredit

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να πωλήσει μακροπρόθεσμα το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τις πωλήσεις μετοχών της Commerzbank AG επειδή η αιφνιδιαστική κίνηση της UniCredit SpA είχε εκνευρίσει τους επενδυτές.

«Το ύφος της προσέγγισης της UniCredit έχει αναστατώσει πολλούς μετόχους στη Γερμανία, γι’ αυτό και η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην πωλήσει περαιτέρω μετοχές», δήλωσε ο Lindner την Τρίτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο υπουργείο του στο Βερολίνο.

Οι ελιγμοί της ιταλικής τράπεζας για την απόκτηση ποσοστού 21% στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, οι οποίοι προκάλεσαν την παρέμβαση του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Olaf Scholz ενάντια σε μια πιθανή εξαγορά από τον κυβερνητικό συνασπισμό, «έχουν εγείρει ερωτήματα», πρόσθεσε ο Lindner.

Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να πωλήσει μακροπρόθεσμα το υπόλοιπο 12% της συμμετοχής της στην Commerzbank.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει πάντα καταστήσει σαφές ότι η Commerzbank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Lindner, ο οποίος σημειωτέον προέρχεται είναι και πρόεδρος των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών. «Υπάρχουν λόγοι δημόσιας πολιτικής για αυτό: το κράτος δεν μπορεί να είναι μέτοχος σε ένα ανταγωνιστικό ίδρυμα μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει την UniCredit να εξαγοράσει την Commerzbank, είπε ότι αυτό είναι θέμα της διοίκησης και των εποπτικών συμβουλίων του δανειστή.

Είχε προηγηθεί χθες η δήλωση του Γερμανού καγκελάριου ότι η προσπάθεια της UniCredit να αυξήσει το ποσοστό στην Commerzbank χωρίς διαβούλευση είναι μια «μη φιλική επίθεση» και δεν αρμόζει στην Ευρώπη και στη Γερμανία.

«Οι μη φιλικές επιθέσεις, οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό πράγμα για τις τράπεζες και για τον λόγο αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Olaf Scholz στο περιθώριο επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφερόταν στην ανακοίνωση της UniCredit νωρίτερα ότι έχει αυξήσει το ποσοστό που κατέχει στην Commerzbank περίπου στο 21% και ότι έχει υποβάλει αίτηση να το αυξήσει περαιτέρω στο 29.9%. Είχε προηγηθεί η δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης αργά την Παρασκευή ότι θα διατηρήσει προς το παρόν το μερίδιο του 12% που κατέχει στην Commerzbank, μια εξέλιξη που φάνηκε να φρενάρει μια πιθανή συγχώνευση με την UniCredit, όπως μετέδωσε το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ