Εξαλλος ο Σολτς με την "επιθετική" κίνηση της UniCredit στην Commerzbank

Εξαλλος ο Σολτς με την "επιθετική" κίνηση της UniCredit στην Commerzbank

Η ιταλική τράπεζα απέκτησε τις πρόσθετες μετοχές της Commerzbank μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων

Η προσπάθεια της UniCredit να αυξήσει το ποσοστό στην Commerzbank χωρίς διαβούλευση είναι μια «μη φιλική επίθεση» και δεν αρμόζει στην Ευρώπη και στη Γερμανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Οι μη φιλικές επιθέσεις, οι εχθρικές εξαγορές δεν είναι καλό πράγμα για τις τράπεζες και για τον λόγο αυτό η γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Σολτς στο περιθώριο επίσκεψης στη Νέα Υόρκη.

Ο Γερμανός καγκελάριος αναφερόταν στην ανακοίνωση της UniCredit νωρίτερα ότι έχει αυξήσει το ποσοστό που κατέχει στην Commerzbank περίπου στο 21% και ότι έχει υποβάλει αίτηση να το αυξήσει περαιτέρω στο 29.9%. Είχε προηγηθεί η δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης αργά την Παρασκευή ότι θα διατηρήσει προς το παρόν το μερίδιο του 12% που κατέχει στην Commerzbank, μια εξέλιξη που φάνηκε να φρενάρει μια πιθανή συγχώνευση με την UniCredit, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η ιταλική τράπεζα απέκτησε τις πρόσθετες μετοχές της Commerzbank μέσω χρηματοπιστωτικών μέσων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Νωρίτερα αυτό το μήνα η UniCredit ανακοίνωσε ότι απέκτησε μερίδιο 9% στην Commerzbank, επιβεβαιώνοντας ότι το ήμισυ αυτής της συμμετοχής αποκτήθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Η UniCredit πιστεύει ότι υπάρχει σημαντική αξία που μπορεί να απελευθερωθεί εντός της Commerzbank, είτε αυτόνομα είτε εντός της UniCredit, προς όφελος της Γερμανίας και των ευρύτερων ενδιαφερομένων μερών της τράπεζας. Ωστόσο, όπως συνέβη και στην περίπτωση της UniCredit, οι δυνατότητες αυτές απαιτούν δράση για να αποκρυσταλλωθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δευτέρας.

Το Βερολίνο είναι βασικός μέτοχος της Commerzbank από το 2008, οπότε είχε διαθέσει 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωσή της εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το κράτος εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει βασικό ρόλο σε κάθε πιθανή εξαγορά της γερμανικής τράπεζας. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Andrea Orcel, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «θα ήταν επιθετική μια κίνηση» να ξεκινήσει η ιταλική τράπεζα μια προσφορά για την εξαγορά άλλων επενδυτών στην Commerzbank.

Ο Orcel αναφέρθηκε επίσης στην «εμπιστοσύνη» της γερμανικής κυβέρνησης στην ιταλική τράπεζα ως τον λόγο για τον οποίο μπόρεσε να αγοράσει το 4,5% του κρατικού μεριδίου στην Commerzbank.

Τη Δευτέρα η UniCredit τόνισε στην ανακοίνωσή της ότι έχει παρουσία στη Γερμανία για σχεδόν 20 χρόνια και τόνισε τη σημασία μιας «ισχυρής τραπεζικής ένωσης» στην Ευρώπη ως κλειδί για την οικονομική επιτυχία του μπλοκ.

Οι αναλυτές ελπίζουν ότι μια κίνηση από την UniCredit θα ενθαρρύνει περισσότερη διασυνοριακή ενοποίηση στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης, ο οποίος συχνά εμφανίζεται πιο κατακερματισμένος σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ