Στάσιμη παρέμεινε η βρετανική οικονομία και τον Ιούλιο

Στάσιμη παρέμεινε η βρετανική οικονομία και τον Ιούλιο

Αμετάβλητο το ΑΕΠ

Η βρετανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη για δεύτερο μήνα τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι η ταχεία ανάκαμψη από την ύφεση χάνει τώρα τη δυναμική της και επιφέροντας ένα πλήγμα στον πρωθυπουργό Keir Starmer.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε αμετάβλητο, όπως και τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 0,2% που περίμεναν οι οικονομολόγοι. Οι μειώσεις στη βιομηχανική παραγωγή και τις κατασκευές αντισταθμίστηκαν από την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, η βρετανική οικονομία εμφάνισε την καλύτερη επίδοση στο G7, με ανάπτυξη 1,3%. Ωστόσο, η απόδοσή της το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να είναι σημαντικά πιο αδύναμη, με την Τράπεζα της Αγγλίας και τους οικονομολόγους του ιδιωτικού τομέα να προβλέπουν ανάπτυξη 0,3% κατά μέσο όρο το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Η οικονομία δεν σημείωσε ανάπτυξη τους τρεις από τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε στις εκλογές του Ιουλίου, ποντάρει στην ανάπτυξη για να επιδιορθώσει τα δημόσια οικονομικά και να δώσει την ώθηση στο βιοτικό επίπεδο που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους.

Ο Starmer έχει υποσχεθεί την ταχύτερη ανάπτυξη στο G7 με τη μεταρρύθμιση του χωροταξικού και την αύξηση των επενδύσεων. Όμως πρόκειται για μια δύσκολη δέσμευση, καθώς επί μία δεκαετία η Βρετανία έχει επιτύχει μόνο ασθενή αύξηση της παραγωγικότητάς της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ