ΗΠΑ: Με νικητή τη Χάρις έληξε το πρώτο ντιμπέιτ – Σαρωτική υπεροχή δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

ΗΠΑ: Με νικητή τη Χάρις έληξε το πρώτο ντιμπέιτ – Σαρωτική υπεροχή δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις

Η Χάρις απάντησε αμφισβητώντας την ικανότητα του Τραμπ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αξιώματος

Η πολυαναμενόμενη τηλεοπτική αντιπαράθεση μεταξύ της αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Κάμαλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε χθες το βράδυ με χειραψία μεταξύ των υποψηφίων και ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή βαρέων χαρακτηρισμών από τον έναν στον άλλον, μετά από 90 λεπτά όπου η ουσιαστική πολιτική συζήτηση πολύ συχνά έδινε τη θέση της σε προσωπικές επιθέσεις.

Σε μια σειρά από θέματα που εθίγησαν, όπως η οικονομία, οι αμβλώσεις, η μεταναστευτική πολιτική και οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα, ο Τραμπ προσπάθησε να παρουσιάσει την Χάρις ως μια ακροαριστερή υποψήφια που θα απαγόρευε το fracking, θα ακολουθούσε πολιτικές ανοιχτών συνόρων και θα προχωρούσε στην κατάσχεση των όπλων των ιδιωτών, ενώ συνεχώς τη συνέδεε με τα πεπραγμένα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τους ουσιαστικά τον ίδιο τύπο πολιτικού.

Η Χάρις απάντησε αμφισβητώντας την ικανότητα του Τραμπ να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αξιώματος, αναφέροντας ότι πολλές φορές ο πρώην πρόεδρος έχει γίνει αντικείμενο χλευασμού, ενώ σε αρκετά σημεία του ντιμπέιτ φαινόταν να καταπνίγει το γέλιο της καθώς μιλούσε ο Τραμπ.

Για τις πρώτες αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι απαντήσεις της Χάρις ήταν πιο συνεκτικές και εστιασμένες από αυτές του Τραμπ στα υπό συζήτηση θέματα, όμως μένει να φανεί αν αυτή η εντύπωση θα αποτυπωθεί στην κούρσα για την προεδρία. Ειδικοί ακόμη και από συντηρητικά κανάλια όπως το Fox News παρατήρησαν ότι τα λεγόμενα της Χάρις σε αρκετά σημεία φαινόταν να προκαλούν ταραχή στον Τραμπ.

Σύμφωνα με μια πρόωρη δημοσκόπηση του CNN, η Χάρις συγκέντρωσε τη θετική γνώμη του 63% των τηλεθεατών, έναντι του 37% του Τραμπ. Κατά μέσο όρο, ο νικητής μιας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης για την προεδρία στις ΗΠΑ αποτυπώνεται όταν η διαφορά του με τον αντίπαλο είναι της τάξης των 18 μονάδων, επομένως η επικράτηση της Χάρις με 26 πόντους διαφορά μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν σαρωτική

Σε άλλη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μερσιχέρστ της Πενσυλβάνια, επίσης επιβεβαιώνεται ότι η Χάρις επικράτησε.

Η συζήτηση

Ο Τραμπ καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης σχολίαζε ταυτόχρονα μια σειρά από θέματα, εστιάζοντας σπάνια στις ερωτήσεις των συντονιστών.

Τη μια στιγμή ο Τραμπ θα μιλούσε για την οικονομία και την επόμενη θα αναφερόταν στην υγεία. Πολύ γρήγορα θα περνούσε στη μετανάστευση, μετά θα μιλούσε για κάτι άλλο, αλλά πολύ γρήγορα θα ξαναγυρνούσε στη μετανάστευση.

Θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα ευνοϊκό πεδίο για τον ίδιο, ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητούσε συνεχώς τρόπους να επιστρέψει τη συζήτηση στο μεταναστευτικό, ελπίζοντας να κερδίσει πόντους επικαλούμενος το ιστορικό της Χάρις στο θέμα. Μάλιστα, δεν δίστασε να επαναλάβει την ψεύτικη ιστορία για τους Αϊτινούς μετανάστες και πρόσφυγες που τρώνε τα κατοικίδια των ανθρώπων στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, η οποία έχει διαψευστεί επανειλημμένα από τις αρχές της πόλεις.

Ο πρώην πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπρόεδρο ότι θέλει όλοι να καλύπτονται με κρατική ασφάλιση για την υγειονομική περίθαλψη, αλλά και ότι θέλει να μειώσει τον προϋπολογισμό της αστυνομίας, πιστός στην ευρύτερη προεκλογική στρατηγική του να παρουσιάζει την Χάρις ως μία ριζοσπαστική ακροαριστερή, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως μαρξίστρια, με σκοπό να αποτρέψει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους να την υποστηρίξουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ