ΗΠΑ: Κάτω από τις προσδοκίες οι νέες θέσεις εργασίας - Στο 4,2% μειώθηκε η ανεργία

ΗΠΑ: Κάτω από τις προσδοκίες οι νέες θέσεις εργασίας -  Στο 4,2% μειώθηκε η ανεργία

Κατά 3,8% αυξήθηκε το μέσο ωρομίσθιο σε ετήσια βάση.

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε αρκετά λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο, αντανακλώντας την επιβράδυνση της αγοράς εργασίας και ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο για τη μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα.

Οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά μόλις 142.000 τον Αύγουστο έναντι εκτιμήσεων για 161.000, αλλά το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,2% -σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις- από 4,3% τον Ιούλιο.

Παράλληλα, οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ ότι οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας αυξήθηκαν σε 34,3 ώρες κατά μέσο όρο τον Αύγουστο, από 34,2 ώρες.

Μια άλλη μέτρηση που περιλαμβάνει τους αποθαρρυμένους εργαζόμενους και όσους κατέχουν θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης για οικονομικούς λόγους αυξήθηκε στο 7,9%, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή της από τον Οκτώβριο του 2021.

Τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το παζλ των μακροοικονομικών στοιχείων πριν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 18 Σεπτεμβρίου. Μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο είχε προαναγγελθεί από τον Πάουελ στο Jackson Hole τον περασμένο μήνα λόγω των ανησυχιών για την αγορά εργασίας και οι επενδυτές ανέμεναν τη σημερινή έκθεση για τις μισθοδοσίες προκειμένου να σχηματίσουν άποψη σχετικά με το τελικό μέγεθος της μείωσης των επιτοκίων
Προς το παρόν πιο πιθανή θεωρείται μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά ενισχύονται και τα στοιχήματα που βλέπουν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης.

Οι αγορές έδειξαν μικρή αρχική αντίδραση στα στοιχεία, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street να σημειώνουν πτώση σε λογικά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ