Επίθεση Στίγκλιτς κατά Fed: Ναι στη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Επίθεση Στίγκλιτς κατά Fed: Ναι στη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

Τα μοντέλα της Fed δεν λειτουργούν σωστά

Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, επιτέθηκε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, κατηγορώντας ότι επιδείνωσε την κατάσταση με τον πληθωρισμός, καθώς δεν έλαβε υπόψη της το στεγαστικό ζήτημα. Ο οικονομολόγος τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάση στην επερχόμενη συνεδρίασή της Fed (17-18 Σεπτεμβρίου), καθώς όπως είπε η περιοριστική νομισματική πολιτική προχώρησε «πολύ, σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πιο πιθανή κίνηση της Fed είναι μια επιτοκιακή μείωση κατά 25 μονάδες βάση, παρότι τα στοιχήματα των traders για μια μείωση 50 μ.β. έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν.

Ο Stiglitz, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2001 για την ανάλυσή του σχετικά με τις αγορές, συμφωνεί με τον επικεφαλής οικονομολόγο της JPMorgan στις ΗΠΑ, ο οποίος έχει ζητήσει μια υπερμεγέθη μείωση των επιτοκίων αυτό το μήνα.

«Έχω επικρίνει τη Fed ότι πηγαίνει πολύ μακριά, πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Stiglitz στο CNBC, προσθέτοντας ότι ώφειλε να έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια, αλλά και ότι ήταν λάθος της να διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς κοντά στο μηδέν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το 2008. «Αλλά στη συνέχεια προχώρησαν πέρα από αυτό και σκέφτηκα ότι αυτό έθεσε την οικονομία σε κίνδυνο, πιθανότατα επιδεινώνοντας την κατάσταση με τον πληθωρισμό, κατά ειρωνικό τρόπο, επειδή αν εξετάσετε πιο προσεκτικά τις πηγές του πληθωρισμού, ένα μεγάλο μέρος του οφείλεται στη στέγαση», δήλωσε ο Stiglitz.

«Πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών, το οποίο αυξάνει την τιμή του πληθωρισμού; Η αύξηση των επιτοκίων που δυσκολεύει τους εργολάβους ακινήτων να χτίσουν περισσότερα σπίτια και τους ιδιοκτήτες σπιτιών να αγοράσουν περισσότερα σπίτια, θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών; Όχι, αυτό οδηγεί προς τη λάθος κατεύθυνση», συνέχισε.

«Έτσι, πιστεύω ότι έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα του πληθωρισμού. Τώρα, παρόλο που τα μοντέλα τους δεν λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, και δεν εξετάζουν την κατάσταση όσο διεξοδικά θα έπρεπε, εξετάζουν τις αδυναμίες της οικονομίας και ως εκ τούτου θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια», πρόσθεσε. Το επιτόκιο αναφοράς της Fed κινείται επί του παρόντος σε ένα εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%.

Στην υποθετική ερώτηση τι θα έκανε αν ήταν ο ίδιος αξιωματούχος της Fed, ο Stiglitz δήλωσε ότι θα ψήφιζε υπέρ μιας μεγαλύτερης μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, «επειδή πιστεύω ότι το παράκαναν και ότι αυτό θα βοηθούσε πραγματικά στο θέμα του πληθωρισμού και της απασχόλησης». Ερωτηθείς αν αυτό σήμαινε ότι πιστεύει ότι μια μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης θα έπρεπε να είναι στο τραπέζι, ανεξάρτητα από τα στοιχεία του Αυγούστου για τις μη αγροτικές μισθοδοσίες, ο Stiglitz απάντησε: «Ναι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ