Σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος: Δασμοί 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και από τον Καναδά

Σε εξέλιξη ο εμπορικός πόλεμος: Δασμοί 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και από τον Καναδά

Οι δασμοί του Καναδά για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου

Δασμούς 100% θα επιβάλει ο Καναδάς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, ακολουθώντας τις παρόμοιες κινήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα σχεδιάζει επίσης να επιβάλει δασμό 25% στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο Καναδάς και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν την Κίνα ότι επιδοτεί τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της, δίνοντας στις αυτοκινητοβιομηχανίες της ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Η Κίνα, από την πλευρά της, χαρακτηρίζει την κίνηση «εμπορικό προστατευτισμό» που «παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

«Μεταμορφώνουμε τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας του Καναδά σε παγκόσμιο ηγέτη στην κατασκευή των οχημάτων του αύριο, αλλά κάποιοι, όπως η Κίνα επιλέγουν να δώσουν στους εαυτούς τους ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau.

Οι δασμοί του Καναδά για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ενώ αυτοί για τον χάλυβα και το αλουμίνιο θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 15 Οκτωβρίου.

«Η ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας είναι αποτέλεσμα της επίμονης τεχνολογικής καινοτομίας, των καλά σχεδιασμένων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων και του πλήρους ανταγωνισμού στην αγορά», απάντησε η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά.

«Η ανταγωνιστικότητά της κερδίζεται μέσω της εκμετάλλευσης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων και ακολουθώντας τις αρχές της αγοράς, αντί να βασίζεται σε κρατικές επιδοτήσεις».

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά, μετά από τις ΗΠΑ.

Τον Μάιο, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα τετραπλασιάσουν τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων στο 100%. Ακολούθησε η Ε.Ε., η οποία ανακοίνωσε σχέδια για επιβολή δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα έως και 36,3%.

Οι δασμοί του Καναδά στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα θα αφορούν και τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει η Tesla στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη. Όμως, αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία του Elon Musk θα κάνει lobbying, προκειμένου να απαλύνει τους δασμούς, όπως έχει ήδη κάνει με την Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ